2020 Yılı Nasıl Geçti? 2020 Yılında Neler Oldu?

2020 Yılı Nasıl Geçti? 2020 Yılında Neler Oldu? 2020 yılında ölen ünlüler, yaşanan olaylar, Türkiye’de ve dünyada gerçekleşen felaketler… Kabus gibi bir yılı geride bırakırken neler yaşandı, yakından bakalım:

2020 Yılı Nasıl Geçti?

2020 yılı, Covid-19 pandemi ile beraber alışık olmadığımız bir yaşam biçimine bizi sürükledi. Tüm dünya evlerine kapandı, geri bırakıldı, tekrar kapandı. Basketbolun efsanesi Kobe Bryant ve futbolun efsanesi Maradona hayatını kaybetti. 2020 yılının kısa bir özetine bakalım:

2020 Yılındaki Felaketler

2020 yılındaki felaketler Avustralya’daki orman yangınları ile başladı, deprem, sel, çığ felaketleri ile devam etti. Sonrasında ise Covid-19 tüm dünyayı etkisi altına kaldı. 202 yılındaki felaketlerin kısa listesi:

Endonezya’yı Sel Vurdu

2020 Yılı Nasıl Geçti? 2020 Yılında Neler Oldu?

Endonezya’da yılbaşı gecesi başlayan ve 4-5 gün süren şiddetli Mason yağmurlarının yol açtığı sel ve toprak kaymalarında en az 53 kişi hayatını kaybetti. Yaklaşık 200 bin kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı. 30 milyon insan sel sularından etkilendi. Bu doğal afet, son 13 yılın en büyük sel felaketi olarak kayıtlara geçti.

Avustralya’daki Orman Yangınları

2020 yılı nasıl geçti Avustralya Yangını

Avustralya’daki orman yangınları aylarca devam etti. Çıkan alevler sonucu 25 kişi hayatını kaybetti ve 8 milyon hektarlık orman ve yeşil alan yok oldu. Yaklaşık 200 bin ev kül oldu. Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) Avustralya’nın yaptığı son açıklamaya göre yaklaşık 1,25 milyar hayvanın hayatını kaybettiğini tahmin ediliyor.

Van Çığ Felaketi

2020 yılı nasıl geçti van çığ faciası

Türkiye’de Van’ın Bahçeşehir ilçesinde şubat ayında çığ düştü. İki kişinin kayıp olduğu öğrenildi. Kayıp iki kişiyi kurtarmak için giden  Jandarma, AFAD, UMKE, diğer ekipler ve destek veren vatandaşların üzerine çığ düştü, ekipler çığ altında kaldı. Çığ felaketinde toplamda 41 kişi hayatını kaybetti.

Elazığ Depremi 6.8

2020 yılı nasıl geçti elazığ depremi

Türkiye’nin doğusunda Elazığ merkezli yaşanan 6.8 büyüklüğünde deprem oldu.

İran Yolcu Uçağını Yanlışlıkla Vurdu: 176 ölü

İran bir füze ile Ukrayna Havayolları’na ait bir yolcu uçağını yanlışlıkla vurdu. Yaşanan kriz uluslararası bir boyuta taşındı. 176 yolcu taşıyan PS-752 sefer sayılı Boeing 737 uçağa iki füze isabet ettiği belirtilirken, kazada kurtulan olmadı. İranlı yetkililer ilk açıklamalarında uçağın mekanik bir arıza sonucu düştüğünü açıklamıştı.

YENİ »
Kripto Para Fiyatları TL 31 Ocak 2023 Salı Kripto Para Güncel Fiyatlar, Anlık Coin Fiyat Listesi

Afrika’da Çekirge İstilası

2020-yili-nasil-gecti-cekirge-faciasi

Afrika Boynuzu bölgesinde özellikle Kenya, Somali ve Etiyopya’da çöl çekirgeleri istilası etkili oldu. 70 bin hektarlık alan, çekirgelerin istilasına uğradı. Afrika’dan başlayarak çekirge istilası, İran ve Irak sınırına kadar geldi. Hatay’da bile bir kısım çekirgelere rastlandı.

Güney Asya’da ölümlü sel

Güney Asya’da, şiddetli muson yağışlarının yol açtığı sel ve heyelanlarda ölü sayısı 221’e yükseldi. Hindistan ve Nepal’de 4 milyon kişi evsiz kaldı.

Amphan siklonu: 100’den fazla ölü

21 Mayıs’ta Hindistan ve Bangladeş’in kıyı kesimlerinde etkili olan Amphan siklonunun yol açtığı şiddetli yağış ve fırtınada 100’den fazla kişi hayatını kaybetti, 4 milyon kişi tahliye edildi. Hint Okyanusu’nda bugüne kadar en ağır yıkıma neden olduğu söylenen siklon, 13 milyar dolarlık hasara yol açtı.

İzmir depremi

30 Ekim’de,saat 14.51’de Ege Denizi Seferihisar açıklarında meydana gelen 6,6 büyüklüğündeki depremde en az 110 kişi hayatını kaybetti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın son verilerine göre İzmir’de hasarlı ve yıkık bina sayısı 384 olarak açıklandı.

Yılın en şiddetli tayfunu Goni

Filipinler, Laos, Vietnam ve Kamboçya’da etkili olan 2020’nin en şiddetli tayfunu Goni, en az 32 hayata mal oldu. Tayfun, 400 milyon doları aşkın maddi hasara yol açtı.

2020 Yılında Neler Oldu?

Kasım Süleymani’nin ölümü

İran Devrim Muhafız lideri Kasım Süleymani ABD tarafından öldürüldü. Kasım Süleymani’nin cenazesinde törenindeki izdihamda çok sayıda kişi hayatını kaybetti.

Sabiha Gökçen’de uçak kazası

Pegasus Havayolları’na ait İzmir-İstanbul seferini yapmakta olan uçak, 5 Şubat günü Sabiha Gökçen Havalimanı’na inişi esnasında pistten çıktı. Uçak üçe bölündü. 3 kişi hayatını kaybetti, 180 kişi yaralandı.

Doğu Akdeniz krizi

Türkiye’nin sondaj faaliyetleri ve Libya ile imzaladığı anlaşmalar sonrası Fransa, Güney Kıbrıs ve Yunanistan ile Doğu Akdeniz’de gerilim tırmanmaya başladı.  Yıl boyunca ilan edilen Navtex’lerle Yunanistan ile Türkiye arasında tansiyon yükseldi.

YENİ »
Uzaktan Çalışma Yönetmeliği Resmi Gazete'de Yayımlandı

İdlib’de Türk askerlerine saldırı

27 Şubat’ta, Suriye’nin İdlib kentindeki Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarına düzenlenen hava saldırısında en 33 asker hayatını kaybetti. Saldırının ardından TSK’nın Bahar Kalkanı Harekatı başladı.

Kanada tarihinin en kanlı saldırısı

18 Nisan’da Kanada’da, ülke tarihinin en kanlı saldırısında en az 23 kişi hayatını kaybetti. Nova Scotia eyaletinde, 51 yaşındaki Gabriel Wortman adlı saldırgan polisle girdiği çatışmada öldürülmüştü.

Afganistan’da saldırı

12 Mayıs’ta Afganistan’da bir doğum hastanesini, cenaze merasimini ve pazar yerini hedef alan üç ayrı saldırıda aralarında bebeklerin de bulunduğu en az 36 kişi hayatını kaybetti.

Pakistan’da uçak kazası

22 Mayıs’ta Pakistan’da, Lahor-Karaçi seferini yapan bir yolcu uçağı, Karaçi Havalimanı yakınlarında bir yerleşim alanına düştü. Olayda 97 kişi can verdi.

George Floyd 

ABD’nin Minneapolis kentinde siyah Amerikalı George Floyd, 25 Mayıs’ta beyaz bir polisin uzun süre diziyle boğazına basması sonucu nefessiz kalarak hayatını kaybetti. Floyd’un ölümünün ardından ABD’de başlayan polis şiddeti ve ırkçılık karşıtı eylemler küresel boyu kazandı. Dünya genelinde ‘Siyahların Hayatı Önemlidir’ hareketi başlatıldı.

Myanmar’da heyelan

Myanmar’daki bir yeşim madeninde meydana gelen heyelanda en az 113 madenci hayatını kaybetti.

Beyrut Limanı’nda patlamalar

4 Ağustos’ta, Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta meydana gelen şiddetli patlamada 220’den fazla kişi can verdi. Limanda altı yıldır bir depoda tutulan 2 bin 750 ton amonyum nitratın infilak etmesi şehri enkaza çevirdi.

Maraş açıldı

8 Ekim’de, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) sınırları içerisinde yer alan ve 46 yıldır kapalı olan Maraş bölgesinin bir bölümü bu sabah itibarıyla halkın kullanımına açıldı.

Nijerya’da Boko Haram saldırısı

28 Kasım’da, Nijerya’nın Borno eyaletindeki bir köyde, tarlalarındaki mahsullerini kaldıran çiftçilere Boko Haram örgütünün düzenlediği silahlı saldırıda en az 110 sivil hayatını kaybetti, çok sayıda kişi yaralandı.

YENİ »
Kripto Para Fiyatları TL 7 Şubat 2023 Salı Kripto Para Güncel Fiyatlar, Anlık Coin Fiyat Listesi

2020 Yılında Ölen Ünlüler

Eski başbakanlardan Mesut Yılmaz, 30 Ekim’de 72 yaşında hayatını kaybetti.

Basketbolun efsanesi Kobe Bryant

26 Ocak’ta NBA yıldızı Kobe Bryant kızı ile birlikte helikopter kazasında yaşamını kaybetti.

Futbolun Efsanesi Diego Armando Maradona

25 Kasım’da, Arjantinli efsane futbolcu Diego Armando Maradona 60 yaşında hayatını kaybetti. Arjantin basını ünlü futbolcu ve teknik direktörün ölüm sebebinin kalp ve akciğer yetmezliği olduğunu belirtti.

James Bond Efsanesi Sean Connery

31 Ekim’de  James Bond filmlerinin yıldızı Sean Connery hayata gözlerini yumdu.

2020 Yılında Ölen Sanatçılar

Sanat Dünyasında 2020 Yılı Nasıl Geçti?

14 Temmuz’da, Türk edebiyatının önde gelen isimlerinden Adalet Ağaoğlu 91 yaşında hayatını kaybetti. Sanat dünyasında Huysuz Virjin olarak Seyfi Dursunoğlu, 17 Temmuz’da 88 yaşında hayata veda etti.

2020 yılında kaybettiğimiz sanat dünyasından isimlerin listesi şöyle:

* Adalet Ağaoğlu (Yazar)
* Ali Koçak (Ressam)
* Alpay Göltekin (Müzisyen)
* Alper Alpözgen (Senarist)
* Altan Bozkurt (Oyuncu)
* Ayşegül Atik (Oyuncu)
* Birol Ünel (Oyuncu)
* Bülent Civelek (Müzisyen)
* Cevdet Balıkçı (Oyuncu)
* Çağın Türker (Senarist)
* Çağrı Göktepe (Müzisyen)
* Devrim Parscan (Oyuncu)
* Ercüment Doğan (Oyuncu)
* Engin Nurşani (Müzisyen)
* Haldun Boysan (Oyuncu)
* Halil Kumova (Oyuncu)
* Hikmet Karagöz (Oyuncu)
* Jale Ayanç (Oyuncu)
* Levent Ünsal (Oyuncu)
* Muhittin Korkmaz (Oyuncu)
* Muhterem Nur (Oyuncu)
* Nurtekin Odabaşı (Senarist – Oyuncu)
* Oktay Dalaysel (Müzisyen)
* Ömer Dönmez (Oyuncu)
* Özer Kızıltan (Senarist – Yönetmen)
* Recep Aktuğ (Oyuncu – Müzisyen)
* Ruşen Güneş (Şair – Besteci)
* Seyhan Karabay (Müzisyen)
* Suat Ulhan (Oyuncu)
* Suat Yalaz (Senarist – Yapımcı – Yönetmen)
* Tekin Gönenç (Şair)
* Timur Selçuk (Bestekar)
* Tunca Yönder (Yapımcı – Yönetmen)
* Umut Demirdelen (Oyuncu)
* Üstün Asutay (Oyuncu)

Yorum yapmak ister misiniz?