Hıçkırık Nasıl Geçer? Hıçkırığa Ne İyi Gelir?

Hıçkırık nasıl geçer? Kimi kişilerin durdurmakta zorlandıkları bir sorun olabilir hıçkırık. Kimi zaman hıçkırık, nedenini bilemediğiniz bir biçimde, bizi zora sokabilir. Kısa sürebildiği gibi bizi bazen de oldukça rahatsız edecek boyutlara ulaşarak, saatlerce hatta günlerce devam edebilir. Nefes almamızı güçleştirecek durumlarda, acil müdahale gerekebilir.

Hıçkırık nedir? Hıçkırık nasıl oluşur?

Hıçkırık; solunum kasları ve özellikle de diyaframdan ortaya çıkar. Tıp dilinde ‘singultus’ adı verilen hıçkırığın nedenleri çeşitlidir. Basit hıçkırıklar; çoğunlukla sıcak, mide gazı ve baharatlı yemekler, sinir bozukluğundan kaynaklanır. Ayrıca bazı karaciğer, kalp, bağırsak ve pankreas hastalıkları, zatülcenp ya da zatürrede de görülebilir. 2 saatten uzun süren hıçkırıklarda doktora başvurmak gerekir.

Hıçkırık sık görülen ve kendiliğinden geçen bir rahatsızlıktır. Nadiren 2 günden fazla bazen de 1 aydan fazla (inatçı hıçkırık) sürebilir. Erişkin erkeklerde inatçı hıçkırık kadınlara göre daha sıktır.

Hıçkırık nasıl geçer?

Hıçkırığa iyi gelen bitkiler

Karanfil, karabiber, portakal, taze nane gibi birçok bitki, hıçkırığı geçiren şifalı bitkiler arasındadır. Aşağıdaki hıçkırık geçirme yöntemlerini bu bitkilerle uygulayabilirsiniz;

  • 2-3 adet karabiber ağıza alınır ve bekletilir.
  • 4-10 gr karanfil bir bardak kaynar suya konulur. 10 dakika bekletilerek günde 2-3 bardak içilir.
  • 3 gr portakal kabuğu bir bardak kaynar suya doğranır. 15 dakika bekletilerek, 1 çay bardağı içilir.
  • 8-10 gr nane yaprağı bir bardak kaynar suya konulur. 10 dakika bekletilerek günde 2 bardak bir miktar sirkeyle karıştırılarak içilir.
  • Bir bardak kaynar suya 1 tatlı kaşığı çekilmiş dereotu tohumu konulur. 10 dakika bekletilerek süzülür. Bir günde tüketilir.
  • Nane çiğnemek, narı çiğnemek ya da suyunu içmek, tatlı ayvanın suyunu emmek hıçkırığın geçmesinde faydalı olacaktır.

Hıçkırık İçin Doğal Çözüm İbrahim Saraçoğlu

Hıçkırığa karşı İbrahim Saraçoğlu yaban kekiği kürü öneriyor. Kaynayan bir bardak suyun içerisine bir tatlı kaşığı yaban kekiği atın ve 5 dakika demleyin. Ilıdıktan sonra , sabah kahvaltısından iki saat sonra için.

YENİ »
İbrahim Saraçoğlu Sivilce Kürü » Lavanta kürü Maydanoz kürü Soğan kürü

Diyanet TV’deki programın videosunu izlemek için buraya tıklayın.

Bonus: Çörçilin Hıçkırığı

Suudi Arabistan ile Ürdün arasında sınırı çizerken Winston Churchill’in hıçkırdığı ve o sebeple haritayı zigzaglı bir şekilde çizdiği söylenir. Hıçkırık deyip geçmeyin, dünya tarihine bile geçebilir, bir hıçkırık 🙂

Bonus 2: Son Hıçkırık Türk Filmi

Nostalji sevenler için harika bir Türk Filmi…  1970 yılında Ertem Eğilmez’in yönettiği Yeşilçam filminin senaryosu Sadık Şendil tarafından yazılmıştır ama hikaye Kerime Nadir’in Son Hıçkırık romanından uyarlanmıştır… Başrollerini Hülya Koçyiğit, Kartal Tibet ve Metin Serezli’nin paylaştığı filmi izlemek isterseniz buraya tıklayın. Ayrıca Son Hıçkırık adlı beste de çok meşhurdur. Bunu Nesrin Sipahi’den dinlemek isterseniz buraya, Zara’dan dinlemek isterseniz buraya tıklayın.

Yorum yapmak ister misiniz?