8 Mart Dünya Kadınlar Günü Tarihçesi, Anlamı ve Önemi

8 Mart Dünya Kadınlar Günü hakkında bilgi vermek istedik. 8 Mart Dünya Kadınlar Gününün tarihçesinden başlayalım isterseniz.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü Tarihçesi

Sanıldığından çok daha eski bir tarihe gidiyoruz: 8 Mart 1857.  Amerika’nın New York kentindeki Cotton tekstil fabrikasında grev yapılıyor. Sayıları 40bini bulan dokuma işçisi, daha iyi çalışma koşulları istiyorlar. Yani düşük ücret,ler, uzun çalışma saatleri ve insanlık dışı çalışma şartlarını protesto ediyorlar. Ama o gün tam bir faciaya dönecektir. Çünkü polis işçilere saldıracak ve işçiler fabrikaya kilitlenecektir. Bu arbedenin ardından çıkan yangın ise büyük bir faciaya sebep olmuştur. Çünkü grev yüzünden fabrikanın önünde kurulan barikatlar, kaçmalarına engel olmuştur. 8 Mart 1857 tarihi, haklarını arayan çoğu kadın 129 işçinin can verdiği kara bir gün olarak tarihe geçmiştir. 129 işçinin cenaze törenine 100 bini aşkın kişi katılmıştır. (Not: Bu olayın zamanının gazetelerinde yer almadığı ve resmi hiç bir kanıtı olmadığı da söylenmektedir)

Bu tarihten 53 yıl sonra 26 – 27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka’nın Kopenhag kentinde düzenlenen Kadın Sosyalist Enternasyonel Toplantısında (ya da diğer tabiriyle Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı) dünya kadınlar gününün temelinin atıldığı gün olmuştur. Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 8 mart gününün “Dünya Emekçi Kadınlar Günü” olarak anılması önerisini getirmiş ve oybirliğiyle kabul edilmiştir. Çünkü 8 Mart, tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçileri anımsatıp,  kadınların haklarını kazanılması mücadelesinin  simgelemektedir.

Dünya Kadınlar Günü Rusya

Birkaç yıl sonra, Üçüncü Enternasyonal’e bağlı işçi bölünmesi, yine de Rusya’da yeniden canlanan Uluslararası Kadınlar Günü sosyalist geleneği üzerinde ciddi yankı uyandırdı. Orada 1913 ve 1914’te Uluslararası Kadın İşçiler Günü kutlandı. 8 Mart 1917’de Petrograd’daki (günümüz St. Petersburg) kadın işçi ayaklanmaları Bolşevikler tarafından Rus devriminin ilk günü olarak kabul edildi. Yeni bir gelenek doğdu ve 8 Mart komünist partilerin kadınları seferber etme fırsatı oldu. 1945’ten beri Kadınlar Günü, şu anda Anneler Günü kadar popüler olan tüm sosyalist ülkelerde resmi olarak kutlanıyor.

Dünya Kadınlar Gününün dünyaya yayılması geç olmuştur.  1960’lı yılların sonunda Amerika da Dünya Kadınlar Gününnü anmaya başlamıştır. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu ise 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart gününün “Dünya Kadınlar Günü” olarak anılmasını kabul etmiştir.

Türkiye’de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü

Türkiye’de 8 Mart Dünya Kadınlar Gününün kutlanması 1921 yılına rastlar. “Emekçi Kadınlar Günü” olarak adlandırılmıştır. 1975 yılında sokağa taşınan etkinliklerle yaygınlığı artmıştır.  Birleşmiş Milletlerin kadınlar için yaptığı “Birleşmiş Milletler Kadınlar On Yılı” programı ülkemizi de etkilemiştir. 1975 yılında “Türkiye 1975 Kadın Yılı” kongresi yapılmıştır. 1980 Darbesi’nden sonra 1984e kadar kutlanmayan Dünya Kadınlar Günü, sonrasında her yıl çeşitli kadın örgütleri tarafından kutlanmıştır.

Kadın Hakları Hakkında İlginç Bilgiler verelim

Birleşmiş Milletlerin yaptığı bir araştırmanın sonuçları çok ilginç. İş paylaşımındaki dengeye bakalım: Dünyadaki işlerin %66’sı kadınlar tarafından görülüyormuş. Peki karşılığı neymiş: Kadınların sahip oldukları gelir, dünyadaki toplam gelirin sadece %10’u imiş. Sıkı durun, dünyadaki mal varlığının ise sadece % 1 kadınlara ait.

Dünya Kadınlar Gününüz kutlu olsun.