Hafızayı Güçlendirmek İçin Ne Yapılmalı?

Hafızayı Güçlendirmek İçin Ne Yapılmalı? Hafızayı güçlendirmek isteyenler için hafızayı güçlendiren yöntemlerden bahsetmek istiyoruz.

Hafızayı Güçlendirmek İçin Ne Yapılmalı?

Unutkanlıktan çoğu zaman şikayet ederiz ve bu durumdan yakınırız. Unutkanlık; yorgunluk, stres gibi faktörlere bağlı olsa da yediklerimizin kaçımız hafızamız üzerinde çok önemli etkisi olduğundan haberdarız. Siz de eğer günlük koşuşturmanızın içerisinde sürekli bir şeyleri unutmaktan endişe ediyorsanız aşağıdaki egzersizleri incelemelisiniz. Bir de nöroloğa gitmeyi ihmal etmemelisiniz.

Hafızayı Güçlendirmek İçin Egzersizler

Hafızayı güçlendirmek için ne yapılmalı diye düşündüğümüzde, ilk tavsiye edilecek şeylerden birisi de hafıza egzersizleridir. Basit alıştırmalarla hafızanızı güçlendirebilirsiniz. Sizin için birazdan vereceğimiz 6 alıştırma hayat kurtarıcı olacaktır.
Doğru egzersizlerle uzmanlar çok başarılı sonuçlar elde ettiklerini belirtiyor.

1. Kural- Ters El Alıştırması: Eğer sağ elinizi kullanıyorsanız sol elinizi birazda çalıştırmaya balayın. Sağ elinizle telefonu kullanabilir, sol elinizle saçlarınızı tarayabilir ya da kaşıkla çayınızı alışkın olduğunuz yönün tersine karıştırmaya çalışabilirsiniz. Her zaman kalemi kullandığınız elinizin tersi ile kullanabilirsiniz. Alışkanlıklarınızın gündelik hayatta tersine diğer elinizi kullanmaya çalışın; beyninizin böylece farklı bölgelerini harekete geçireceksiniz.

2. Kural-Çocuk Oyunu Alıştırması: Duyularınızı tıpkı bir çocuk gibi merak içinde harekete geçirin. Bakın, dokunun, dinleyin, koklayın. Her gün gördüğünüz ağaçları, çiçekleri, yolları keşfetmeye çalışın, farkında olun. Fırında satılan taze ekmeklerin, yolda gördüğünüz çiçeklerin kokusunu almaya çalışın. Yeniden hayatı çocuk gözü ile keşfedin ve şaşırın.
Yan masada oturan ya da yanınızdan geçen insanların konuşmalarını dinleyin. Gözlerinizi kapatarak evinizde bir yerlere ulaşmaya çalışın. Duyu organlarınızın diğerlerini harekete geçirin. Kısacası, daha önce alışık olmadığınız tarzda duyularınızı kullanın, şaşırtın. Nadiren kullandığınız bağlantılarınızı bu yolla canlandırabilir, beyninizin kapasitesini arttırabilirsiniz. Ne kadar duyu organlarınızın fazlasını kullanırsanız, o kadar unutmak istemedikleriniz sağlam kalır.

3. Kural- Harf Alıştırması: Bir gazete ya da fosforlu bir kalemi elinize alarak sırayla parafları okuyun ve çift yazılmış harflerin üzerini çizin; mesela çift a ve t harflerinin üzerini işaretleyin. Kalemi bir sonraki aşamada ise içinden birden fazla geçen harflerin üzerini işaretleyin. Kelimelerin üzerinde bu alıştırmayı çok düşünmeden, hızlıca uygulamalısınız. Konsantrasyon gücünüzün bu şekilde ne kadar uyarıldığını fark edecek ve başarılı olma isteğiniz ve zevkiniz artacaktır. Kendinize soru sorun;
İki saat önce ne yaptım, dün akşam ne yedim gibi soruları kendinize yönelterek hafızanızı kısa süreli harekete geçirebilirsiniz. Hafızanızı güçlü tutun.
Mesela çift t ve m’lerin üzerini işaretleyin. Kelime içinde bir sonraki aşamada birden fazla geçen harflerin üzerini çizin. Kelimelerin üzerinde alıştırma yaparken fazla düşünmeyin ve hemen işaretleyin. Konsantrasyon gücünüzün böylelikle ne kadar uyarıldığını hemen hissedeceksiniz. Aldığınız zevk ve başarılı olma isteğiniz zihninizin canlanmasını arttıracaktır.

4. Kural- Yürüyüş Alıştırması: Olduğunuz yerde asker yürüyüşü gibi hareket edin. Her sol bacağınızı kaldırdığınızda önce sağ elinizle, sonra sol elinizle dizinize dokunun. Bu hareketleri esnek yapmaya özen gösterin, bacağınızı indirirken, başınızın üzerine kolunuz gelecek şekilde yükselmelidir. Birkaç kez bu hareketleri tekrarlayın. Sadece kan dolaşımınız bunu yaparken hızlanmaz, koordinasyon yeteneğiniz de aynı zamanda artar.

5. Kural-Polisiye Alıştırması: ‘ Şu saatte dün akşam ne yaptım, neredeydim, iki saat önce ne yaptım?’ gibi polisiye romanlarında ya da filmlerinde genellikle sorulan soruları kendinize yöneltin. Yanıtlamayı da unutmayın tabi. Yaptıklarınıza karşı dikkatinizi bu alıştırma sonucunda geliştirebilirsiniz. Hafızanızı da ayrıca harekete geçirmiş olursunuz.

6. Ressam Alıştırması: Burnunuzun ucunda bir fırça olduğunu düşünün. Havaya bir fırça ile en sevdiğiniz renkte yatay bir sekiz çizmeye çalışın. Gevşek ve dengeli bir şekilde bu hareketi yapın. Leonardo Da Vinci ya da sevdiğiniz bir başka ressamın yerine kendinizi koyabilirsiniz. Yorgun zihninizi bu çizim hareketleri hemen canlandırmaya yardımcı olur, beyni aynı zamanda bloke eden stresi etkili bir biçimde yok eder.

En iyi kilo verdiren diyet ve İsveç diyeti ile zayıflayanlar ilginizi çekebilir. Acaba 1 haftada 5 kilo nasıl verilir? Peki aralıklı oruç nasıl yapılır? Zayıflamak için en iyi spor saat kaçta yapılır?