Telegram Whatsapp Arasındaki Farklar: Telegram Nedir? Nasıl Kullanılır?

Telegram Whatsapp Arasındaki Farklar, Whatsapp son güncellemesi ile iyice merak edilmeye başlandı. Whatsapp’a alışık olup Telegram kullanmamış insanlar bile Telegram’ı merak etmeye başladılar. Telegramda gruplar, kanallar ne işe yarar? Gizli sohbet nedir? Kendini yok eden mesajlar nasıl ayarlanır? Konuşmalar nasıl silinir? İşte gelin yakından bakalım:

Telegram Nedir?

Telegram, Whatsapp gibi bir anlık mesajlaşma uygulaması.  Whatsapp gibi, görüntülü veya sesli görüşme de yapabilirsiniz. Telegramda telefon numaranızı kullanmadan da görüşme yapabilirsiniz.

Rus programcısı Pavel Durov tarafından oluşturulan Telegram, çoklu platform desteği sunan, oldukça güvenli anlık sesli ve görüntülü mesajlaşma servisidir. Ağustos 2013’te kurulan Telegram hem mobil hem de masaüstü sistemleri ile kullanıcılarına hizmet veriyor.

Telegram Ücretli mi?

Telegram, iOS cihazlara APP Store; Android cihazlara Google Play üzerinden ücretsiz bir şekilde yüklenebiliyor.

Telegram, ücretsiz ve reklamsız bir uygulama…

Telegram Nasıl Kullanılır?

#1: Telegram’ı Google Play veya APP Store üzerinden indirin ve uygulamayı açın.
#2: Güncel cep telefonu numaranızı isteyecek. Buraya telefonunuzu yazın.
#3: Telefonunuza gelen onay kodunu çıkan ekrana yazın.
#4: Onay kodundan sonra profil oluşturuyorsunuz. Adınızı, soyadınızı yazın ve bir profil resmi ekleyin.
#5: Menü butonuna basarak yeni grup, yeni kanal oluşturabilir ya da arama yapabilirsiniz.

Telegramın Özellikleri Nelerdir?

– Gizli sohbet imkanı sunar. Sunduğu teknoloji sayesinde Telegram bile mesajlarınızı göremez.

– Telefon numarası ile kayıt olunur. Ancak telefon numarası verilmeden kullanıcı adı ile görüşme yapılabilir.

– Bulut tabanlı mesajlaşma özelliği ile her platform saniyeler içerisinde karşınıza gelir, içerik eşleştirilir.

– Görüntülü ve sesli mesaj seçeneği vardır.

– Mesajın Telegram dahil, üçüncü taraflara iletilmesi engellidir.

– Kendini belirli bir süre sonra yok eden mesaj özelliği vardır. Bu mesajlar belirlenen sürenin bitiminde gönderici ve alıcı cihazlardan otomotik silinir.

– Son görülme özelliği kapatılabilir.

– Masaüstü uygulaması seçeneğiyle de kullanılabilir.

– Ekran görüntüsü alındığında karşıdaki kişiye bildirim gönderilir.

– Büyük boyutlu dosya gönderebilirsiniz.

Telegram Nasıl Kullanılır?

Kimlerle yazışabilirim?

Telefon rehberinizde bulunan ve Telegram’ı olan kişilere yazabilirsiniz. İnsanlarla iletişim kurmanın bir başka yolu da Telegram kullanıcı adlarını arama alanına yazmaktır. Telegram hesabınız için de bir genel kullanıcı adı belirleyebilirsiniz. Diğer kullanıcılar sizi bu kullanıcı adı ile arayabilir ve bulabilir; numaranızı bilmese bile size mesaj gönderebilir.

Telegram’da olan kişilerimi nasıl bilebilirim?

Telegram’ı olan kişileriniz, rehberinizin üstünde gösterilir. Ayrıca resimleri de vardır.

Arkadaşlarımı nasıl davet edebilirim?

iOS: Temel davetiyeler basit SMS mesajlarıdır. Operatörünüz tarafından standart giden SMS olarak ücretlendirilirler (iMessage yoluyla gönderilmedikçe). Doğal olarak, arkadaşlarınızı buraya getirmek için başka seçenekleriniz de var. Onlara başka bir mesajlaşma servisi aracılığıyla bir indirme bağlantısı göndermeyi deneyin: E-posta, Facebook, WhatsApp, gerçek bir telgraf; seçim sizin. Bağlantı bu: https://telegram.org/dl/

Android: Uygulama menüsünü açın (sohbetler listesinde sağa kaydırın) – Arkadaşlarınızı Davet Edin. Ardından davetiye göndermek istediğiniz bir uygulama seçin.

Windows Phone: Kişiler’e git — Arkadaşlarınızı Davet Edin. Ardından davetiye göndermek istediğiniz bir uygulama seçin.

Gruplar ve kanallar arasındaki fark nedir?

Telegram grupları, arkadaşlarınızla ve ailenizle bir şeyler paylaşmak veya küçük ekiplerde işbirliği yapmak için idealdir. Ancak gruplar da çok büyüyebilir ve 200.000 üyeye kadar olan toplulukları destekleyebilir. Herhangi bir grubu herkese açık hale getirebilir, yeni üyelerin önceki mesalara erişip erişemeyeceğini denetlemek için kalıcı geçmişe geçiş yapabilir ve ayrıntılı ayrıcalıklara sahip yöneticiler atayabilirsiniz. Ayrıca, yeni katılanlar da dahil olmak üzere tüm üyelerin görebilmesi için önemli mesajları ekranın üst kısmına sabitleyebilirsiniz.

Kanallar, büyük kitlelere mesaj yayınlamak için bir araçtır. Aslında, bir kanalın sınırsız sayıda abonesi olabilir. Bir kanala yayın gönderdiğinizde, mesaj sizin adınız ile değil kanalın adı ve fotoğrafı ile imzalanır. Kanaldaki her mesajın, iletilen kopyaları da dahil olmak üzere, görüntülendiğinde güncellenen bir görüntüleme sayacı vardır.

Nasıl gizli sohbet başlatabilirim?

İletişim kurmak istediğiniz kullanıcının profilini açın. Önce “…” bölümüne ardından Gizli Sohbet Başlat’a dokunun.

Telegram gizli sohbetlerinin cihaza özel olduğunu unutmayın. Cihazlarınızın birinden bir arkadaşınızla gizli bir sohbet başlatırsanız, bu sohbet yalnızca o cihazda kullanılabilir. Oturumunuzu kapatırsanız, tüm gizli sohbetlerinizi kaybedersiniz. Aynı kişiyle istediğiniz sayıda farklı gizli sohbet oluşturabilirsiniz.

Kendini yok eden mesajlar nasıl çalışır?

Kendini Yok Etme Zamanlayıcısı, Gizli Sohbetlerdeki tüm mesajlar ve özel bulut sohbetlerindeki medya dosyaları için kullanılabilir.

Zamanlayıcıyı ayarlamak için saat simgesine (iOS’ta giriş alanında, Android’de üst çubukta) dokunun ve ardından istediğiniz zaman sınırını seçin. Mesaj alıcının ekranında görüntülendiği anda saat işlemeye başlar (iki yeşil tik alır). Süre biter bitmez mesaj her iki cihazdan da kaybolur.

Telegram Whatsapp Arasındaki Farklar

  • Telegram, öncelikle bizzat kendileri tarafından geliştirilen güçlü bir şifreleme teknolojisi olan (MProto) ile mesajlarınızın gizliliğini koruyarak iletişim sağlıyor.
  • Telegram, bulut sunucular üzerinden çalışıyor. Kullandığınız her cihazda içerikleriniz anında eşleştirilir.
  • Telegram, daha gizli bir uygulama olarak karşımıza çıkıyor. Karşınızdakine cep telefonu numaranızı göstermek zorunda değilsiniz. Telegram, telefon numaraları dışında kullanıcı adları ile de iletişim kurabilme seçeneği sunmaktadır. Telefon numaranız yerine belirlediğiniz kullanıcı adınızı paylaştığınızda, kullanıcı adınız üzerinden sizinle iletişime geçilebiliyor ve bu kişiler telefon numaranızı göremiyor. Kullanıcı adınızı dilediğiniz yerde paylaşabilirsiniz. Nasıl olsa değiştirebilme özgürlüğü de var!
  • Telegram ile büyük boyutlu dosyaları karşı tarafa gönderebilirsiniz.
  • Whatsapp gibi gruplar oluşturabilirsiniz. Telegram’da 200 bin kişiye kadar büyük gruplar oluşturabilir, veya mevcut gruplara katılabilirsiniz.
  • Telegram’da süreli mesaj özelliği var. Evet, bir süre sonra kaybolan mesajlar…
  • Telegram size gizli sohbet özelliği sunuyor. Konuşuyorsunuz ve konuşmalar depolanmıyor, hemen kayboluyor. Aşağıda anlattık:

Telegram Gizli Sohbet Özelliği

Diyelim ki arkadaşınızla/eşinizle/dostunuzla/sevgilinizle konuşuyorsunuz ancak bu konuşmalar biraz özel. Her iki tarafın da telefonunda kalması problem yatarabilecek türden…
Böyle durumlarda konuştuğunuz kişi ile “Gizli Sohbet” yani “Secret Chat” başlatabilirsiniz. Secret chat ekranında ekran görüntüsü alması teknik olarak engellenmiştir ve ekran görüntüsünün dışında, ekran videosu aldığınızda bile konuşmaların olduğu ekran simsiyah olarak kaydedilmektedir.
Secret chate genel olarak verdiğiniz imha süreci sonunda ise mesajlar her iki taraftan da silinerek, kendisini yok etmektedir. Bu pencerelerde gönderilen fotoğraf ve video dosyaları kaydedilmeyip, iletilmemektedir.

Telegram Gruplarına Nasıl Girilir?

Uygulamaya girdikten sonra, uygulama içerisinde sağ üst köşede yer alan arama butonuna tıklayınız. Buraya ne aradığınızı yazın.  Örneğin; arama kutucuğuna ‘Haber’ kelimesi yazarak haber paylaşımı yapan Telegram gruplarını bulabilir ve bu gruplardan istediğinize katılabilirsiniz. Spor, seyehat, müzik, ders, kpss gibi pek çok gruba ulaşabilirsiniz.

Özellikle katılmak istediğiniz bir grup varsa, adını tam yazarak grubu daha kolay bulabilirsiniz.

Telegram Nasıl Yüklenir?

Android kullanıcıları şuradan yükleyebilirler: Telegram

İOS kullanıcıları da şuradan buyursun: Telegram 

[alert-announce]

» Whatsapp Yerine Ne Kullanılır? Whatsapp’a Alternatif 6 Uygulama

[/alert-announce]