Ateş Nasıl Düşürülür? Ateş Düşürmek için Ne Yapılır?

Ateş nasıl düşürülür? Ateş düşürmek için ne yapılır? Ateşi düşürmek için yapılacak şeyler hakkında bir makale hazırladık. Ateşi düşürmenin yolları ve ateş hakkında merak edilenler:

Ateş Yükselmesi Ne Demektir?

38 derece ve üzeri bir seviyeye normal vücut ısısının ulaşması, ateş yükselmesi olarak isimlendirilir ve hastalık belirtisidir.

Hastalıklara karşı (virüs veya bakteriler) vücudumuzun bağışıklık sistemi savunmaya geçer ve vücudumuz bazı maddeler üretmeye başlar. Bağışıklık sisteminin hastalıklara karşı harekete geçmesi  beyindeki hipotalamusu etkiler, bunun sonucunda da vücut ısısı kısa süreliğine yükselir. Bu durum ateş yükselmesi olarak karşımıza çıkar. Ateş, bağışıklık sisteminin bir hastalık ile mücadele ettiğini gösterir.

Normal ateş kaç derecedir?

Genel olarak koltuk altından ölçülen normal ısı ise 36.5-37.0 derece, makattan ölçülen normal vücut ısısı 36.4 – 37.6 Cº olarak kabul edilir.

Ateşin kaç derece olduğu tıbbi açıdan önem arz eder. Normal ateş 37, hafif ateş 38-38.5 arası ve yüksek ateşi  40 derece üzeri kabul edilir.

Ateş Neden Çıkar?

Birçok sebebe dayalı olarak meydana gelen ateş yükselmesi, genel olarak enfeksiyon kaynaklı meydana gelir. Kimi bakteri ya da virüsler  bağışıklık sistemimizi harekete geçirir, vücudumuzda bazı vücut maddelerin artışına yol açarlar. Üretilen bu maddeler de beynimize etki ederek ateşe sebep olur.

Ateş Nasıl Ölçülür?

Ateş insanda koltukaltı, ağız, kulak ve makattan ölçülebilmektedir. Son ateş ölçen cihazlar ile artık alından veya el bileğinden de ateş ölçülebilmektedir.

Ateş Yükselmesi Belirtileri

Ateşin yükselmesi sırasında kişilerde titreme, eller ve ayaklarda soğuma gibi belirtiler ortaya çıkar. Baş ağrısı, iştahsızlık, susuzluk ve sinirlilik gibi belirtiler de görülmektedir.

Ateş çocuklarda huzursuzluk, sayıklama, halüsinasyon gibi etkiler gösterebilir. Ateş çocuklarda havalaye sebep olabildiği için çok dikkatli olunmalıdır.

YENİ »
Aşırı Halsizliğe ve Yorgunluğa Ne İyi Gelir?

Ateş Nasıl Düşürülür?

Ateşi düşürmek için tıpta genellikle iki yol vardır:

1.İlaç kullanımı: Parasetamol, ibuprofen, aspirin (aspirin çocuklarda önerilmez)

2.Soğuk uygulama: Soğuk veya buzlu su olmayacak şekilde (tercihen 30-32 derece) suyla banyo yapılması tavsiye edilir.  Diğer bir yöntem ise ıslak bezlerle vücut ısısını düşürmeye çalışmaktır.

Çocuğunuzun ateşi yüksek ise öncelikle üstündeki giysileri çıkarın; uygun dozda ateş düşürücü ilaç veriniz ve soğuk uygulama yapınız. Ateş yükselirken titreme olacaktır, çocuğunuzun üstünü örtmeyin.

Ateş Düşürmek için Ne Yapılır?

Ateş düşürücü bitkisel yöntemler;

  • Bir bardak kaynatılan ıhlamurdan alınarak içine bir çay kaşığı dolusu nane eklenir. 10 dakika demlenen bu karışımdan içilip, terlenirse ateş düşer.
  • Kantaron, maydanoz, pelin yaprağı, okaliptüs, yaprağı ayları ile kuru erik hoşafı yapılarak içilmelidir.
  • 5 gr ufalanmış ebegümeci 1 bardak kaynar suya konulur, 10 dakika demlenir ve günde 3 bardak içilir.
  • 10 gr civanperçemi 1 bardak kaynar suya konularak 10 dakika bekletilir ve günde 2-3 bardak içilir.
  • 1 ya da 2 çay kaşığı kurutulmuş söğüt kabuğunu 250 ml kaynar suya karıştırarak demlenmesi için 20 dakika kadar bırakın. Tadındaki acılığı almak için tarçın, zencefil, papatya, tarçın ya da bitkisel diğer lezzetli bitkilerden ekleyebilirsiniz.

Ateş Düşürücü Bitkiler

Söğüt

Söğüt güçlü bir ağrı kesici ve ateş düşürücü özelliğe sahiptir. Aktif bileşeni salisin 1830 yılında ayrıştırılarak, Bayer firması tarafından ‘aspirin’ meydana getirildi. 1890 yılında piyasaya sürülen Bayer aspirini çok kısa süre içerisinde dünyanın en popüler ilaçlarından biri oldu.

Zencefil

Zencefil son derece güvenli bir bitkidir. Bu nedenle zencefil çayının hiçbir zararı ve yan etkisi bulunmaz. Zencefilin tadı diğer ateş düşürücüleri daha içilebilir kılar. Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarda, zencefilin içinde bulunan bazı bileşenlerin ateş düşürücü özellikler gösterdiği saptanmıştır.

YENİ »
Maymun Çiçeği nedir? Maymun Çiçeği Virüsü nasıl bulaşır?

Acı kırmızıbiber

Antioksidan özelliği ile acı kırmızı biber bilinir. Mikropların vücutta yok olmasını sağlayarak, vücut direncini arttırır. Özellikle de enfeksiyondan kaynaklı ateş yükselmelerinde, acı kırmızı biber oldukça etkilidir.

Yaban mersini ve tarçın ise ateş düşürücü olarak bilinen bitkiler arasındadır.

Yorum yapmak ister misiniz?