Avrupa’da en kolay çalışma izni veren ülkeler hangileri?

Avrupa’da en kolay çalışma izni veren ülkeler hangileri? Yurtdışında çalışmayı düşünenler için çalışma vizesi, yani çalışma izni almak en büyük sıkıntılardan birisi. Ama bazı Avrupa ülkeleri son günlerde kolay çalışma izni vermeye başladılar. Peki Avrupa’da çalışma vizesi almak için hangi ülkeler kolaylık sağlıyor? Kolay çalışma vizesi veren ülkeler hangi ülkeler? Acaba Avrupa’da çalışma izni nasıl alınır? Basitçe Avrupa’da çalışma izni için gerekli belgeler nelerdir? İşte son günlerde Avrupa’da çalışmak için en iyi ülkeler listesi ile karşınızdayız.

Avrupa’da en kolay çalışma izni veren ülkeler hangileri?

Sizlere Avrupa’da en kolay çalışma izni veren ülkeler listesi hazırladık. Listemizde Almanya, Danimarka, İrlanda, Portekiz ve Finlandiya var. İngiltere ise kolay çalışma izni vermek için hazırlıklara başladı. Bu ülkelerde çalışmak ilginizi çekiyorsa, çalışma iznini bu ülkelerde kolayca almak mümkün. Peki bu ülkelerin şartları neler? Acaba bu ülkelerde çalışma izni nasıl alınır? Size kolay yoldan Avrupa’da çalışma izni veren ülkeler listesi sunuyoruz. Memurlar, doktorlar, mühendisler bile güzel maaş zamları alsalar bile ülkeden gitmeyi düşünebiliyorlar.

YENİ »
Memur zammı ne kadar olacak? 2023 memur maaşı ne kadar olur?

Avrupa’da çalışma izni veren ülkeler / Kolay çalışma vizesi veren ülkeler

Avrupa Birliği (AB) üyeleri genel olarak AB üyesi olmayanların yaşamasının ve iş bulmasının en zor olduğu ülkeler olarak biliniyor. Ayrıca Avrupa’nın en küçük ülkeleri olan Lihtenştayn ve Vatikan, dünyanın en katı göçmenlik kurallarına sahip yerler arasında yer alıyor. Ancak ciddi istihdam sorunları yaşayan bazı Avrupa ülkelerinin son aylarda göçmenlere yönelik kurallarını gevşettiği veya gevşetme yönünde adımlar attığı bilinen bir gerçek. AB üyesi olmayan vatandaşlar için kolayca çalışma vizesi alabileceğiniz AB üyesi ülkelerin bir listesini derledik:

Almanya

Almanya kısa süre önce yurtdışından vasıflı göçmen işçileri çekmek için yeni bir “fırsat kartı” uygulaması başlattı. ‘Chancenkarte’ adı verilen bu uygulamada, gerekli becerilere sahip işçilerin Almanya’ya gelmesini kolaylaştırmak için bir puanlama sistemi kullanılıyor. Kotalar, hangi sektörlerde işçi eksikliği olduğuna bağlı olarak her yıl belirlenecek. Programa başvurmak için aşağıdaki dört kriterden üçünü karşılayanlara fırsat kartı verilecektir. Bu kriterler arasında “Almanya tarafından tanınan derece veya mesleki eğitim”, “üç yıllık mesleki deneyim”, “dil becerileri veya Almanya’da önceki kalış”, “35 yaşın altında” yer alır. Şu anda, AB dışından gelen kişilerin Almanya’ya yerleşmeden önce bir iş teklifi almaları gerekiyor.

Almanya’da kimler kolay iş bulabilir, hemen anlatalım. Almanya’da aranan meslekler ve ihtiyacın yoğun olduğu branşlar listesi:

  • Mühendisler: Otomasyon teknolojisi, inşaat, mimari, otomotiv endüstrisi – elektrikli ulaşım ve otonom ulaşım, yenilenebilir enerjiler, çevre koruma ve yapay zeka dahil
  • İletişim teknoloji uzmanları: yazılım geliştirme, uygulama desteği, BT güvenliği, veri bilimi
  • Bilim insanları: Biyoteknoloji, kimya, enerji ve çevre mühendisliği, tıp mühendisliği, eczacılık, fizik doktorlar
  • Hemşireler ve bakıcılar: hasta, çocuk ve yaşlı bakımı
  • Nitelikli zanaatkarlar: inşaat ve geliştirme, metal ve elektronik, ahşap ve plastik, endüstriyel temizlik, geleneksel gıda ürünleri, sağlık ve kişisel bakım, grafik tasarım, giyim, tekstil ve deri endüstrileri
  • Gıda ve konaklama sektörü profesyonelleri

Peki Almanya’da iş bulmak için nerede müracaat etmeli? Almanya bunun için bir web sitesi hazırladı, buradan bakabilirsiniz: Make it in Germany (İngilizce)

Danimarka

Danimarka’da iş dünyasının iş açığını kapatmak için daha fazla yabancı işçi istihdam etmesini istemesinin ardından hükümet bu konuda somut adımlar attı. Danimarka, bilimsel araştırmacılara, mühendislere, avukatlara, sağlık profesyonellerine, BT uzmanlarına ve kalifiye elektrikçilere, metalürjistlere ve metalürjistlere kapılarını açmaya karar verdi. Danimarka Entegrasyon ve Uluslararası İşe Alım Ajansı (SIRI), bunun için hem yüksek vasıflı hem de vasıflı işçiler için iki “olumlu liste” hazırlamıştır. Adaylar bu listede buldukları işlere 1 Temmuz – 31 Aralık tarihleri arasında başvuru yapabilecekler.

Bu listelerde başvuruları kabul edilenler Danimarka’da oturma ve çalışma izni alabilecekler. Bu kişilere iş sözleşmesinin süresine göre oturma ve çalışma izni verilir. Danimarka İstatistik Kurumu’na göre özel sektörde 71.400 kişilik bir istihdam açığı var.

İrlanda

İrlanda için çalışma izni almak nispeten kolaydır. Bu ülkede kısa ve uzun vadeli farklı seçeneklerle kapılarını nitelikli çalışanlara açmıştır. İrlanda’ya başvurmak için önce bir iş bulmak gerekli olmakla birlikte, son yıllarda önemli engelleri olan sektörlerdeki açık pozisyonları doldurmak için göçmen işçiler için aktif bir arayış olmuştur.

Bu ülkede, yüksek vasıflı işçiler “Kritik Beceriler Çalışma İzni” çalışma vizesine başvurabilirken, daha az vasıflı işçiler “Genel Çalışma İzni” için başvurabilir. İlk liste kritik sektörlerde İrlanda ekonomisinin gelişimine katkı sağlayacaklar için, ikincisi ise her türlü işletmeyi kapsıyor. Bu iki alanda çalışma izni olanlar için gelecekte kalıcı oturma izni almak diğer Avrupa ülkelerine göre daha kolay.

İrlanda ayrıca ABD, Avustralya, Yeni Zelanda, Kanada, Şili, Hong Kong, Japonya, Güney Kore, Tayvan’dan gelen 18-35 yaş arası kişilere “tatil çalışma vizesi” vermektedir. Göçmen işçiler, bu vizeyi alan Kanada vatandaşları bu ülkede 24 ay, diğerleri 12 ay çalışma imkanına sahiptir.

Portekiz

Turizm ve inşaat sektörlerinde işgücü sıkıntısı yaşayan Portekiz, Ağustos ayında çıkardığı yeni göç yasasıyla yurt dışından işçi göçünü kolaylaştırdı. Yeni göçmenlik yasası, iş aramak için Portekiz’e gelen göçmenlerin 9 aya kadar geçici vize almalarına izin veriyor. Yeni yasa, uzaktan çalışma imkanı sayesinde özellikle seyahat eden “dijital göçebeler” için vize işlemlerini kolaylaştırıyor. “Mevsimlik çalışma” durumunda, çalışanlar birden fazla işyerinde çalışma imkanına sahiptir. Uzun süreli çalışma vizesi için sadece belirtilen meslek gruplarından olanlar başvurabilir. Bu meslek gruplarına yapılan taleplerin sonuçlandırılması birkaç ayı bulabilmektedir. Ancak, çalışma vizesi alındıktan sonra Portekiz’de bir ila iki yıl kalma olasılığı vardır. Portekiz’de 5 yıl yaşayan herkes daimi oturma iznine başvurabilir. Bu izni alanların tekrar çalışma vizesi almalarına gerek yoktur.

Finlandiya

Finlandiya kısa süre önce, yüksek vasıflı göçmen işçilerin aileleriyle birlikte ülkeye hızlı bir şekilde girmeleri için 14 günlük bir “hızlı yol süreci” başlattı. Finlandiya hükümeti, “uzman” olarak sınıflandırdığı göçmenler ve yabancı start-up girişimciler için bu uygulamayı başlattığını duyurdu.

Ülkeye girişinden 90 gün sonra bu kişilere oturma ve çalışma izinleri için başvuru hakkı verildi.

İngiltere

Financial Times’ın haberine göre, Başbakan Truss, geçtiğimiz haftalarda yapılan seçimler sonucunda lideri seçilen Muhafazakar Parti’nin göç karşıtı kabine üyeleri pahasına bazı değişiklikler yapmayı planlıyor. İşgücü açığı listesi revize edilecek. Bu kapsamda öncelikle “işçi açığı olan meslekler listesinin” değiştirilmesi bekleniyor. Bu şekilde bazı kilit sektörlerin personel alımına olanak sağlaması amaçlanmaktadır. Ülkede internet altyapısının geliştirilmesi için bu sektörlerin başında başta genişbant teknisyenleri olmak üzere iletişim teknolojileri alanında çalışanların olması bekleniyor.

Bir başka değişiklik kapsamında mevsimlik tarım işçilerine uygulanan azami işgücü tavanının da artırılması bekleniyor. Mevcut vize sistemi, mevsimlik tarım işçileri için sadece 38.000 vize kotasına sahiptir. Ancak sektör temsilcileri, ihtiyaç duydukları çalışan sayısının çok daha fazla olduğunu belirterek bu tavanın artırılmasını talep ediyor. Dil yeterlilik şartı gevşetilebilir Şirketlerin yabancı ülkelerden işçi çalıştırmalarını kolaylaştırmak için İngilizce yeterlilik şartının gevşetilmesi de gündemde.

Avrupa’da çalışma izni nasıl alınır?

Her ülkede farklı uygulamalar var. Örneğin Almanya’da Almanya Çalışma İzni Vizesi başvurusu yapmak için, eğer çalışacağınız süre 90 günü aşıyorsa uzun süreli Ulusal Vize (D tipi) başvurusu yapmanız gerekmektedir. Ulusal Vize (D tipi) başvurunuzda çalışma amaçlı gittiğinizi bu vize türünün evraklarına ek olarak hazırlayacağınız evraklarla belirtmeniz gerekmektedir.

Çalışmak için ülkemizden en çok tercih edilen Avrupa ülkeleri içerisinde Almanya, Fransa, Hollanda, İsveç karşımıza çıkıyor.

YENİ »
Ferrari SUV 2022 Ferrari Suv Purosangue Resimleri, Gücü, Fiyatı ve Özellikleri

Avrupa’da çalışma izni için gerekli belgeler nelerdir?

Bu belgeler de başvuracağınız ülkeye göre değişiklik gösterebilir. Almanya’dan bir örnekle özetleyebiliriz. Almanya Konsolosluğu sizden şu belgeleri istiyor:

Başvuru Formu: Almanya’da Çalışma İzni için doldurulacak başvuru formunun, başvuru sahibi tarafından istenen bilgiler eksiksiz olarak Almanca olarak doldurulması gerekmektedir. Giriş formunuzda eksik bilgi olması durumunda girişleriniz geçersiz sayılacaktır. Başvuru formlarındaki imza, başvuru sahibi tarafından imzalanmalıdır. Bu form, ayrıntılı bilgi isteyen birkaç sayfadan oluşan uzun bir formdur. Başvuru formunu doldurmak için Alman Vize temsilcimiz ile iletişime geçmeniz halinde Vize Merkezi danışmanlık hizmeti verebilir. Almanya ulusal vize başvuru formunu Almanya Vize Merkezi sayfamızın “Form ve Dilekçe” bölümünden inceleyebilir ve ayrıca Alman konsolosluğunun resmi internet sitesinden de ulaşabilirsiniz.

Pasaport: Almanya çalışma izni vizesine başvururken gerekli olan pasaportunuzun en az 1 yıl geçerli olması gerekmektedir. Başvuru sahibinin pasaportu yoksa pasaport başvurusu için gerekli belgeleri temin etmesi ve İl veya İlçe Müdürlüklerindeki Pasaport Şube Amirlerine gitmesi gerekir. Pasaport başvurunuzu internet üzerinden yapabilirsiniz.

2 Adet Pasaport Fotoğrafı: İstenen biyometrik fotoğraflar güncel fotoğraflar olmalı, en fazla 6 ay önce çekilmiş ve biyometrik özelliklere uygun olmalıdır. Çekmeniz gereken biyometrik fotoğraflar 35 x 45 milimetre boyutunda olmalıdır. Adayın fotoğrafının doğrudan önünde çekilmiş olması, yüzünü kapatacak herhangi bir aksesuar olmaması veya saçlarının önünde durmamasıdır. Alman Konsolosluğu bazı dini sebeplerle istisnalar yapabilir ve bu durumlarda dahi gözler kapalı tutulmamalıdır.

Nüfus Cüzdanı Fotokopisi: Başvuru sahibinin önünü ve arkasını açıkça gösteren Nüfus Cüzdanı fotokopisi.

Eksiksiz Kimlik Kaydı Örneği: Bu belge, Almanya Çalışma İzni için başvuran kişinin kimlik bilgilerini ve doğum kaydı ile ilgili tüm olayları içermelidir. Kişiye ait nüfus kayıt örneğinin Düşünceler bölümü eksiksiz olarak doldurulmalıdır. Bu belgede eksik olmaması gereken bilgiler arasında, önceki evlilikler, Doğan çocuklarınızın kimlik bilgileri, boşanmalar

Anne ve Baba Bilgileri: Sahip olduğunuz vatandaşlık bilgileri gibi bilgileri içerir. Bu bilgilerin eksik olması durumunda başvurunuz geçersiz sayılacaktır. Tam Kimlik Kaydı örneğinizde bu bilgilerin bulunması ile Alman Konsolosluğu bu bilgilerle ilgili ek belgeler talep edebilir. Başvuru sahibi kadın ise, önceki soyadına ait nüfus kütüğünün onaylı bir sureti de sunulmalıdır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının bu belgeyi alabilecekleri tek yetkili yer Nüfus Müdürlükleridir.

Başvuru sahibinin ikametgah belgesi: Türkiye’de ikamet eden başvuru sahibinin ikametgah belgesi ibraz edilmelidir. Bu belge, Almanya Aile Birleşimi başvuru formunun doldurulması sırasında da istenmektedir. İkametgah belgesi, başvuru sahibi tarafından ikamet adresinin bağlı olduğu muhtarlıktan alınır.

Sağlık sigortası: Almanya çalışma izni vizesine başvururken ibraz etmeniz gereken sağlık sigortasının güncel ve en az 3 ay geçerli olması gerekmektedir. Vize Merkezi ile iletişime geçerseniz size bu konuda yardımcı olacaklardır.

Mesleki gelişimi anlatan özgeçmiş, haber bültenleri, diplomalar, iş sözleşmesi vb. (Almanca çevirileri ile birlikte)

Aşağıdaki bilgileri içeren somut iş teklifi (örnek: iş sözleşmesi) Almanya’daki işveren (isim, adres) Almanya’da işyeri (posta kodu) İş ilanı ve iş tanımı Çalışma şekli: tam zamanlı veya yarı zamanlı Euro cinsinden yıllık brüt maaş Yabancı yüksek öğrenim diploması (mümkünse yukarıda belirtilen ANABIN çıktısı ile) veya Yurt dışından alınmış mesleki eğitim belgesi ve denklik belgesi veya Almanya’da alınan mesleki eğitim sertifikası Meslek için zorunlu ise: Çalışma ruhsatı verilmesi veya izin verilmesi için bir onay mektubu (örn. Almanya’da şirket tarafından verilen ticari tescil veya benzeri belge

YENİ »
Netflix En İyi Diziler Listesi: Netflixte En Çok Sevilen Diziler IMDb
YENİ »
Bitcoin Nasıl Alınır Nasıl Satılır? » Nasıl Bitcoin Alabilirim?
YENİ »
Prestij Meselesi Oyuncuları arasına Barış Murat Yağcı da katıldı
YENİ »
Ben Bu Cihana Sığmazam oyuncuları kimler? Ben Bu Cihana Sığmazam konusu ne? Atv
YENİ »
Teşkilat Oyuncuları 2. Sezon Oyuncu Kadrosu Kimler Var?
YENİ »
Yüzüklerin Efendisi Güç Yüzükleri 6. Bölüm izle diziyo dizipal dizibox
YENİ »
Dahmer Gerçek mi Uyarlama mı? Dahmer Konusu Gerçek mi? Dahmer Gerçekte Kaç Kişiyi Öldürdü?

Yorum yapmak ister misiniz?