Barbaroslar Dizisinde Barbaros Kimdir? Dizide Kim Kimdir?

Barbaroslar Dizisinde Barbaros Kimdir? Barbaroslar dizisinde Kim Kimdir? Barbaros Hayrettin Paşayı kim oynuyor? Hızır reis kimdir? Oruç reis kimdir? Karakterler ve onların tarihteki karşılıklarına gelin yakından bakalım:

Barbaroslar Dizisinde Kim Kimdir?

Barbaroslar Akdeniz’in Kılıcı Dizisi, tarihi bir dönemi anlattığı için hikayedeki en önemli karakterler tarihten seçilmiş. Onların yanına bazı kurgu karakterler eklenmiş ve hikaye oluşturulmuş. Hadi gelin dizinin en önemli karakterlerini inceleyelim:

Barbaroslar Dizisinde Barbaros Kimdir?

Barbaroslar Akdeniz’in Kılıcı Dizisi, Barbaros Hayrettin paşa ve onun üç kardeşini anlatıyor. Dizideki isimleri duyduğunuzda, Oruç – Hızır- İshak – İlyas, hani bizim Hayrettin Paşa diye düşünüyorsunuz.

Tarihte Barbaros Hayrettin Paşa, bu kardeşler arasından Hızır Reis’in adıdır. Hayrettin ismini ona Yavuz Sultan Selim Han vermiştir. Barbaros ismi ise Kızıl Sakal anlamına gelir.  Barbaros ismi ise, aslında ağabeyi Oruç Reis’e aittir; ancak onun ölümünden sonra Hayreddin Paşa tarafından da kullanılmıştır.

Engin Altan Düzyatan – Oruç Reis

Barbaroslar Oyuncuları Oruç Reis

Oruç Reis, Barbaros Hayreddin Paşa’nın ağabeyidir. Osmanlı’ya katılmadan önce Cezayir’i ele geçirip egemen olmuştur. Gençliğinde gemiciliği ve deniz ticaretini çok iyi öğrenen Oruç Reis, cesareti, zekası ve girişimciliği ile kısa zamanda gemi sahibi oldu. Suriye, Mısır, İskenderiye ve Trablusşam’a mal taşıyarak, oradan aldıklarını Anadolu’ya getiriyordu.

Oruç ve İlyas Reisler, bir seferinde Midilli’den Trablusşam’a giderken, Rodos Şövalyeleri’nin büyük savaş gemileriyle karşılaştılar. Çarpışmada İlyas Reis hayatını kaybetti, Oruç Reis esir oldu. Uzun uğraşılardan sonra, buradan kurtuldu. Muhtemelen üç sene esir kalan Oruç Reis, esaretten kurtulduktan sonra, bir süre Memlük Devleti hizmetinde amirallik yaptı. Ünlü sözü olan “yaşama hakkın mücadele gücün kadardır” dedi.

Türk denizcilik târihinde önemli bir yeri olan Cerbe Adası, Oruç Reis tarafından 1513 yazında fethedildi. Burayı kendisine üs edinip, Doğu ve Batı Akdeniz’de pek çok gemi zaptetti. Papa’ya ait, o zamanın dev savaş gemilerini, ince tekneleriyle ele geçirmesi, şöhretini Avrupa ve dünyaya ulaştırdı.

Cezayir’de bir devlet kurmaya karar veren Oruç Reis, kısa zamanda bu toprakları ele geçirdi. İspanya Kralı Şarlken, Cezayir’e donanma gönderdiyse de, Oruç Reis’i elde ettiği yerlerden çıkaramadı. Becâye kuşatması sırasında Oruç Reis, sol kolundan ağır yaralandı ve hekimlerin tavsiyesiyle bu kolu dirsekten kesildi.

Cezayir’in doğusunda, İspanya’nın hakimiyeti altında bulunan Tlemsan’ı elde eden Oruç Reis, İspanyollardan yardım alan Tlemsan emirine karşı, elde ettiği yerleri savundu. Topraklarını yedi ay boyunca müdâfaa etti. Yerli halkın ihanet etmesi üzerine, Cezayir’e dönmek için düşman kuşatmasını yarıp dışarı çıkmaya çalıştı. Tek kollu Oruç Reis, yanındaki son levendin de öldüğünü gördükten sonra, aldığı mızrak yarası sonucu öldü.

Ulaş Tuna Astepe – Hızır Reis

Barbaroslar Oyuncuları Hızır Reis

Karadayı ve Sen Anlat Karadeniz dizilerinden tanıdığımız deli dolu karakterlerin oyuncusu Ulaş Tuna Astepe, Hızır Reis rolünde karşımıza çıkıyor.

Oruç Reis, genç yaşta kardeşi İlyas ile birlikte deniz ticareti yaparken, Ege Denizi’nde Rodos Şövalyelerine tutsak düştü. Serbest kaldıktan sonra, yaşadığı olayın etkisiyle tüccar yerine korsan olmaya karar verdi. Bir süre sonra kardeşi Hızır Reis de ticareti bırakıp ona katıldı. Akdeniz kıyılarına akınlar düzenleyip ganimetler elde ettiler. Cerbe adasını üs olarak kullanan Hızır Reis ve ağabeyi Oruç Reis’in ünü bütün Akdeniz’e yayıldı.

Hızır ve Oruç, 1516’da ele geçirdikleri yüklü bir gemiyi armağan olarak Piri Reis himayesinde Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim’e gönderdi. Bunun üzerine Yavuz Sultan Selim de onlara, verdiği desteğin bir ifadesi olarak armağanlar yolladı. Oruç Reis ve Hızır Reis’in, ağabeyleri İshak’ın da kendilerine katılmasından sonra korsanlıkla yetinmeyip Kuzey Afrika’da toprak edinmeye başladılar.

Preveze Deniz Zaferi en önemli zaferlerinden birisidir. Osmanlıların Akdeniz’deki denetiminin artması üzerine, Papalık, Venedik, Ceneviz, Malta, İspanya ve Portekiz gemilerinden oluşan bir “Haçlı donanması” kuruldu ve başına Andrea Doria getirildi. Osmanlı donanması ile Haçlı donanması 1538’de Arta Körfezi önlerinde karşılaştı. Haçlıların 600’den fazla gemisi vardı. Bunun 308’i harp teknesi olup, 120’si en büyük oturak gemileriydi. Haçlılar donanmaya on binlerce forsadan başka 60 bin asker bindirmişlerdi. Hayreddin Paşa komutasında ise 122 kadırga ve forsalar dışında 20 bin asker vardı. Toplamı 80 bin kişiyi bulan bir deniz savaşı daha önce hiç görülmemişti. Savaş sonucunda haçlı donanması 128 gemisini kaybetmiş, 29’u da Osmanlı denizcileri tarafından ele geçirilmişti. Hayreddin Paşa hiçbir gemisini kaybetmezken 400 kadar leventi savaşta ölmüştü. Hayreddin Paşa, tarihe Preveze Deniz Savaşı olarak geçen savaşın mutlak galibiyetini Osmanlı Devleti’ne kazandıran Kaptan-ı Derya olarak adını tarihe yazdıracaktı.

Barbaros, Toulon’da Fransız donanmasıyla birleşerek 1543’te Nice’i aldı (Nice Kuşatması). Ertesi yıl İstanbul’a dönen Barbaros Hayreddin Paşa, 4 Temmuz 1546’da burada öldü, Beşiktaş’taki türbesine defnedildi.

Yetkin Dikinciler – İshak

Barbaroslar Akdeniz'in Kılıcı Dizisi Oyuncuları İshak

Melis Babadağ – Zeynep

Barbaroslar Akdeniz'in Kılıcı Dizisi Oyuncuları Melis Babadağ

Barbaros’un ilk evliliği gençlik yılllarında Cezayirli bir kadınlaydı.  70 yaşındayken Barbaros ikinci evliliğini İtalyan Maria Geataniye ile yapmıştır.

Yiğit Özşener -Pietro

Yiğit Özşener -Pietro

Pelin Akil- Isabel

Pelin Akil- Isabel

Gülcan Arslan- Despina

Gülcan Arslan- Despina