Elektrikli Araba alınır mı? Elektrikli Araç almak mantıklı mı?

Elektrikli Araba alınır mı? Elektrikli Araç almak mantıklı mı? Son günlerde mazot ve benzin fiyatlarının devamlı artması, elektrikli araba almak istiyorum diyenlerin sayısını da iyice arttırdı. Peki Türkiye elektrikli arabaya geçiş zamanı mı? Acaba elektrikli araç alınır mı? Elektrikli araba sorunları hakkında bilgiler

Elektrikli Araba alınır mı? Elektrikli Araba almak istiyorum

Elektrikli Araba alınır mı? Elektrikli Araba almak istiyorum
Elektrikli Araba alınır mı? Elektrikli Araba almak istiyorum

Çevre dostu ve ekonomik yakıt özellikli elektrikli arabalar için merak edilen pek çok soru var. Mesela kapalı bir garajda elektrikli arabamız süresiz olarak çalışabilir ve kesinlikle daha çevre dostu olacaktır. Doğaya egzoz gazı salmayan bir arabayı tercih etmek için başka neler önemli, onlara değineceğiz. Acaba elektrikli araba neden tutulmuyor? Satış sayıları biraz artış gösterse de acaba elektrikli araç alınır mı?

Fransa gibi ülkelerde şehir içinde kullanılan ufak elektrikli otomobillerin sayısı gerçekten çok fazla. Kısa menzilde günlük yolculuk yapanlar ve uzun seyahat yapmayanlar için elektrikli arabalar oldukça cazip görünüyor. Peki ama ülkemizde durum nasıl?

Elektrikli Araç almak mantıklı mı? Elektrikli araç alınır mı?

Öncelikle elektrikli araçların avantajlarına göz atalım:

  • Benzinliklerin yanından geçip hiç uğramamak. Güncel mazot fiyatları artık gündeminizde değil. Evinizden çekeceğiniz bir uzatma kablo ile arabanızı şarj edebilirsiniz. Ülkemizde siteler, apartmanlar ve sokaklar bu yeni teknolojiye hazır mı bilinmez. Siz arabanızı park ettiğiniz yerde priz bulabiliyor musunuz, bunu bir göz önünde bulundurmanızda fayda var.
  • Sürüş konusunda bazı avantajları var. Örneğin gaz pedalını gevşetirken daha duyarlı hızlanma ve rejeneratif frenleme özelliğine sahipler. Düşük ağırlık merkezine sahip olma eğilimindedirler, bu da yol tutuşu, konforu ve güvenliği artırır.
  • Petrol kullanmadığınız için atmosfere zararlı karbon salınımı yapmıyorsunuz. Doğa için güzel bir gelişme.
  • Elektrikli otomobillerde daha az mekanik parça var. Muhtemelen bakım masrafları ve sorun çıkarma ihtimallerinin daha düşük olması bekleniyor.
  • Benzin ve veya mazot yerine elektrik kullandıkları için daha ucuza dolabilirler. Tabii ki evde şarj etmek ile şarj istasyonunda şarj etmek aynı ücrete gelmeyebilir.
  • Sessizlik gibi harika bir avantajları var. Motor sesini neredeyse hiç duymuyorsunuz, o yüzden düşük hızlarda çoğu elektrikli arabada yayaların duyması için ses çıkartan bir sistem var.

Peki elektrikli araç almanın dezavantajları neler?

  • Akşam eve gelip prize takarım ve sabaha kadar arabamı şarj ederim diyorsanız, priz ve kablo için arabanızı park ettiğiniz yer uygunsa güzel. Ama ev tipi prizler üzerinden normal şarj epey uzun sürüyor. Tabi evinize araba parası kadar harcayıp bir hızlı şarj istasyonu kurdurmak da çözüm olabilir. Kısaca aceleniz olduğunda, yolculuk ve uzun sürüşlerde arabayı şark edecek yer ve zaman sorusuna iyi odaklanmanız gerekiyor.
  • Elektrikli otomobillerin menzilleri de özellikle dizel arabalara göre düşük. Tam dolu şarjla 400-500 kilometre gidebiliyorsunuz.
  • Arabanız arıza yaptığında veya yolda şarjı biterse ne yapacağınız konusu şimdilik biraz muğlak. Bu araçların motor ve akülerinden hangi usta anlıyor, almadan önce araştırmanızda fayda var.
  • Batarya da bir dezavantaj olarak karşımıza çıkıyor.  5-10 yıl arasında bir batarya süreleri olduğu söylenen bu araçların bataryası bitmeye başladığında ne kadar masraf çıkartacağı bilinmiyor.
Elektrikli Araç almak mantıklı mı? Elektrikli araç alınır mı?
Eşarj.com Türkiye Şarj İstasyonları Haritası 2022

Türkiye elektrikli arabaya geçiş için uygun zaman mı?

Sadece Türkiye’de değil, dünyada elektrik araçlara geçişin uygun olup olmadığı konusunda tartışmalar var. Elektrikli araçlar çevre dostu olarak lanse edilseler bile, dünyada elektrik ve pil üretimi pek çevreci değil. Özetle bir elektrikli aracı gerçekten yeşil yapmak için yapmamız gereken şeyler henüz yapılmadı.

Elektrikli araçların ihtiyacı olan yeşil enerji depolama, yeterli yeşil enerji üretimi ve bu enerjiyi güvenilir, ucuz ve güvenli bir şekilde sunabilen çok daha iyi bir şebeke sistemi, Türkiye’de ve diğer ülkelerde henüz mevcut değil.

Ülkemizde şarj istasyonu sayısı yeterli düzeyde değil.

Bazen yeni bir teknolojiye acele etmemek ve bunun yerine yaklaşımımızda daha ölçülü olmak daha iyidir. Bu nedenle, elektrikli araç dönüşüm sürecinin diğer yönlerini çözene kadar şimdilik hibrit bir araba, sadece elektrikli araçlara göre daha sürdürülebilir bir seçim olabilir.

Elektrikli araba sorunları hakkında bilgiler

Dünyada elektrikli araç teknolojisinin aşması gereken bir kaç sorun var. Onlara kısaca göz atalım:

Arabalarda kullanılan pil teknolojisinde bazı sorunlar olduğu gerçek. Lityum iyon, dinamitin enerji yoğunluğunun üçte birine sahiptir. Arabaların aküleri de genellikle lityum iyon teknolojisine göre yapılıyor. Sistemin işleyişi pek çok küçük AA pil hücreleri üzerine kurulmuştur. Bu hücrelerin soğutulması oldukça zordur. Lityum iyonu, alüminyumu eritecek kadar sıcak yanar ve hücreler yanma için gereken ısıyı üretmek için yeterli enerjiyi içerdiği sürece tutuşmaya devam eder. Bu nedenle, çöken Tesla’ların yıkım alanlarında tekrar alev aldığına dair raporlarımız var.

Unutmadan lityum iyon pillerin yapımı yeşil bir süreçten uzaktır ve madde kirleticidir. Bu pillerin yeraltı suyunun kirlenmesini önlemek için doğaya atılması engellenmeli ve geri dönüştürülmesi gerekmektedir.

İkinci zayıflık, dünyanın elektrik enerjisinde zaten zorluk yaşamasıdır. Başta kripto para madencileri, fabrikalar ve üretim tesisleri gibi elektriğe ihtiyacı olanlar için zaten elektrik üretimi eski, kirli ve neredeyse modası geçmiş üretim tesislerinden gelmektedir. Enerji, geleceğin en önemli sorunlarından birisidir. Elektrik üretimi de geleceğin en zorlu süreçlerinden biri olmaya devam edecektir.

Elektrikli arabalar hatırı sayılır miktarda elektrik çekiyor ve hala şebekelerimizde bunu sağlayacak yerimiz yok. Arabalar tipik olarak, rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir enerjilerin güvenilmez olduğu (rüzgar) veya mevcut olmadığı (güneş) olduğu zaman geceleri şarj edilir. Yani çatınızda bir güneş enerjisi santraliniz olsa bile, şebekeye bağlıysanız (gece gücü için pil kullanmıyorsanız) ve gece elektriğinizi değiştiriyorsanız, yeşil olmayan bir güç kaynağından çekiyor olabilirsiniz.

Bkz: NFS 2022 Araba Listesi

MG elektrikli araba fiyat listesi, Mercedes yeni E serisi fiyat listesi, 2024 Mercedes Yeni Cla fiyat listesi ve Fiat Doblo sıfır fiyatları da ilgi çekiyor. 2. el araba alırken en fazla kaç km olmalı? Acaba en iyi Ferrari hangisidir? Peki araca sonradan multimedya takılır mı?