İleti Yönetim Sistemi Nasıl Kullanılır? İstenmeyen SMS ve Çağrıları Engelleme

İleti Yönetim Sistemi Nasıl Kullanılır? İstenmeyen SMS ve Çağrılar İçin ne yapmalı? İşte size İYS sisteminden bahsedeceğiz.

İleti Yönetim Sistemi vatandaşların kullanımına sunuldu. Ticaret Bakanlığı, SMS, E-Posta ve sesli aramalar gibi birçok iletiden rahatsız olan vatandaşlarımız için yepyeni bir uygulamayı yayına aldı. Peki tüm vatandaşımızın faydalanabileceği İYS nasıl kullanılır ve istenmeyen SMS, e-posta, sesli aramalar nasıl engellenir?

İleti Yönetim Sistemi İYS nedir?

İleti Yönetim Sistemi, Hizmet Sağlayıcılar’ın arama, mesaj ve e-posta yoluyla ticari elektronik ileti göndermek için alıcılardan aldıkları onayları saklayıp yönetebilmesine, alıcıların ise onay ve ret hakkını kullanabilmesine, ticari elektronik ileti şikâyetlerini iletebilmesine ve yönetilebilmesine imkân tanıyan, güvenlik standartlarına sahip ulusal güvenli veri tabanı sistemidir.

İYS uygulaması, Ticari Elektronik İleti onayı alınmasına, reddetme hakkının kullanılmasına ve şikayet süreçlerinin yönetilmesine imkan tanıyan sistemdir. Bu sistem, hizmet sağlayıcıların pazarlama iletişimi amacıyla çağrı merkezi üzerinden arama, SMS, e-posta yoluyla ticari elektronik ileti göndermek için alıcılardan aldıkları onayları saklayıp yönetebilmesine, alıcıların ise onay ve ret hakkını kullanabilmesine, ticari elektronik şikayetlerini iletebilmesine ve yönetebilmesine imkan tanıyor.

İYS Ne İşe Yarar?

İleti Yönetim Sistemi’yle birlikte:
• Hangi Hizmet Sağlayıcı’ya ne zaman, nerede, hangi iletişim kanalı için izin verdiğinizi görüntüleyip dilerseniz onayınızı kaldırabilirsiniz. Onayı kaldırdığınızda iletişim adresinize ticari elektronik ileti gönderimi durur.
• Şikâyetler artık tek bir veri tabanında toplanır, denetimi kolaylaşır, süreçler hızlanır. Sonuçlanan şikâyetlerinizle ilgili bilgilendirme mesajı alırsınız.

Hizmet Sağlayıcılar, alıcının yaptığı ret bildirimini takiben 3 (üç) iş günü içerisinde ticari elektronik ileti göndermeyi durdurur.

Örneğin bankanızı iletişim listesinden çıkarttınız. Bu durumda banka mobil şubesine girmek için gelen doğrulama kodları hala gelmeye devam edecektir. Ret işleminiz yalnızca firmalara ait kampanya, reklam, tanıtım ve pazarlama iletileri için geçerlidir. Bilgilendirme dâhilindeki tüm hizmetlerden yararlanmaya devam edebilirsiniz.

İzin Yönetimi

Hizmet sağlayıcılar ve markalarına vereceğiniz izinleri her kanal için (arama, mesaj, e-posta) ayrı ayrı görüntüleyebilecek, üzerinde değişiklik yapabileceksiniz.

Onay ve Ret Bildirimi

İleti Yönetim Sistemi aracılığıyla hizmet sağlayıcılara iletişim onayı verebilecek, dilerseniz reddetme hakkınızı kullanabileceksiniz. Bu durumda yeniden onay verene dek ilgili Hizmet Sağlayıcı’dan ticari elektronik ileti almayacaksınız.

Şikâyet Sistemi

İYS ile birlikte, vatandaşların ticari elektronik ileti onaylarına ilişkin şikayetlerinin hızlı biçimde sonuca ulaştırılması mümkün olacak.

Erişim Kolaylığı

Çok yakında İleti Yönetim Sistemi’ne; İleti Yönetim Sistemi Web, İleti Yönetim Sistemi Mobil ve e-Devlet üzerinden ulaşabileceksiniz.

İletim Yönetim Sistemi Nasıl Kullanılır?

İleti Yönetim Sistemi’ni İleti Yönetim Sistemi Web, e-Devlet kapısı, İleti Yönetim Sistemi Mobil Uygulaması üzerinden kullanabilirsiniz.

İleti Yönetim Sistemi Vatandaş Girişi

Web sitesi üzerinden girmek isterseniz, Telefon Numarası veya E-Mail ile giriş yapabilirsiniz. Telefon numaranızı veya E-mail adresinizi yazdığınızda  DOĞRULAMA KODU GÖNDER butonuna basacaksınız.

Dilerseniz E-Devlet girişi ile de web sitesinden giriş yapabilirsiniz.

İleti Yönetim Sistemi Vatandaş Girişi

Hesabınıza giriş yaptıktan sonra, tüm işletme ve markalar için iletişim tercihlerinizi yönetebilirsiniz. İlk defa kullanırken sizden kullanım şartlarını onaylamanız isteniyor, okudum anladım kısmını işaretleyip, kabul ediyorum butonuna tıkladığınızda aşağıdaki ekranı göreceksiniz.

TEKNOLOJİ GÜNLÜĞÜ İleti Yönetim Sistemi Nasıl Kullanılır?

Burada daha önce onay verdiğiniz, isimlerini hatırlamadığınız veya hiç tanımadığınız firmaları görebilirsiniz. Yan kısımda mesaj ve arama izni sütunlarında yeşil renkte onay butonları var. Onlara tıklayıp istemediğiniz izinleri iptal edebilirsiniz. Resmi olarak 3 gün içerisinde bir daha sms veya çağrı almayacaksınız. Tabi eğer firma iptal isteğini uygulamazsa, bu sefer şikayet edebiliyorsunuz.

Son olarak bir şey daha var:

Aradığınız hizmet sağlayıcı/markayı bulamıyor musunuz?

Şimdilik 150.000’den fazla kişiyi veri tabanına eklemiş olan büyük işletmeler bu listede yer alıyor.

Mevzuat gereğince 150.000 ve daha az sayıda onaylı iletişim adresine (telefon numarası ve eposta adresi sayısı toplamı) sahip olan işletmelerin bu izinleri İYS’ye kaydetmesi gereken son tarih 31 Mayıs 2021’dir. Bu tanıma uyan işletmeleri 1 Haziran 2021’den itibaren İYS ekranlarında görebilirsiniz.

İleti Yönetim Sistemi Hakkında Merak Edilenler

Ticari Elektronik İleti kapsamına giren iletiler neler?

Telefon, çağrı merkezleri, faks, otomatik arama makineleri, Akıllı ses kaydedici sistemler, Elektronik posta Kısa mesaj hizmetidir.

İYS (İleti Yönetim Sistemine) kayıt yaptırmak zorunlu mu?

Sesli arama, e-posta veya SMS gibi ticari elektronik ileti göndermek isteyen gerçek ve tüzel kişiler İleti Yönetim Sistemi (İYS)’ne kaydolmak zorundadır. Yalnızca sistem üzerinden onayı alınan alıcılara ticari elektronik ileti gönderilebilecek.

İleti Yönetim Sistemi üzerinden alınmayan onaylarda, onayın alındığına dair ispat yükümlülüğü, hizmet sağlayıcıya aittir. İYS’den alınmayan onaylar, hizmet sağlayıcı tarafından 3 gün (iş günü) içinde İYS’ye kaydedilmek zorunda. İleti Yönetim Sistemi kaydedilmeyen onaylar geçersiz sayılacak.

Sesli aramada; tacirler, ticaret unvanına, esnaf, adı ve soyadına yer verebilecek. Hizmet Sağlayıcı, ilaveten firma veya marka ismi gibi bilgilere de yer verebilecek ayrıca ret bildirimlerini 3 gün içinde İYS’ye bildirmekle yükümlü olacak. Alıcı, reddetme hakkını İleti Yönetim Sistemi üzerinden de kullanabilecek. Şikayet başvuruları, İYS üzerinden ön incelemeyle değerlendirilecek.

150 bin adedin üstünde ticari elektronik ileti onayı olan hizmet sağlayıcılar için onay yükleme son tarihi 31 Aralık 2020 tarihine kadar verilerini İYS sistemine yüklemesi gerekmektedir; bu onayların vatandaş tarafından kontrol edilme son tarihi ise 15 Şubat 2021’dir.

150 bin adet ve altında ticari elektronik ileti onayı olan Hizmet Sağlayıcılar için onay yükleme son tarihi 31 Mayıs 2021 tarihine kadar verilerini İYS sistemine yüklemesi gerekmektedir; bu onayların vatandaş tarafından kontrol edilme son tarihi ise 15 Temmuz 2021’dir

Yönetmelik gereğince yukarıda belirtilen tarihlere uygun olarak İleti Yönetim Sistemi’ne aktarılmayan onaylar geçersiz olacaktır. İleti Yönetim Sistemi’ne yüklenen geçmiş tarihli tüm izinlerin ispat yükümlülüğü hizmet sağlayıcıdadır.

Yorum yapmak ister misiniz?