Koronavirüs Mutasyona Uğradı Covid 20 Türkiye’de 15 Kişide Görüldü

Koronavirüs Mutasyona Uğradı Covid 20… İngiltere koronavirüsün mutasyona uğradığını açıkladı, pek çok ülke İngiltere’den uçuşları yasaklamak zorunda kaldı. Corona virüsün İngiltere’de mutasyona uğraması sonrasında Türk Hava Yolları, İngiltere ve Hollanda uçuşlarını 48 saatliğine durdurdu. Peki  Koronavirüs mutasyon geçirise ne olur? Corona virüs mutasyonu aşıları etkiler mi, aşılar boşa mı gitti? Koronavirüs mutasyonu hakkında bilinenler şunlar:

Koronavirüs Covid 20 Türkiye’de 15 Kişide Görüldü

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “İngiltere kaynaklı mutasyon sebebiyle yapılan incelemelerde bu ülkeden yurda giriş yapan 15 kişide mutasyonlu virüs tespit edilmiş ve kontrol altına alınmıştır. İngiltere’den yurda girişler geçici olarak tamamen durdurulmuştur” açıklamasında bulundu.

İngiltere’den son dönemde yurda giriş yapan ve PCR test sonucu pozitif çıkan kişilerden geriye dönük taramalar neticesinde 15 kişide yeni mutasyon ile uyumlu virüs yükü tespit edilmiştir.

Bu kişiler tarama başladığından beri izolasyon altındadır. İzolasyonları devam eden kişilerin temas çevreleri de karantinaya alınmış ve yaygın temas taraması yapılmış ve kontrol altına alınmıştır.

Koronavirüs Mutasyona Uğradı Covid 20

İngiltere hükümeti Sağlık Baş Danışmanı Prof. Dr. Chris Whitty:

 “Dünya Sağlık Örgütü’ne bildirimde bulunduk ve durumu daha iyi anlamamıza yardımcı olacak olan mevcut verileri incelemeye devam ediyoruz. Şu anda bu yeni türün daha ölümcül olduğuna ya da mevcut aşı ve tedavileri etkileyebileceğine dair henüz bir bulgu yok. Ancak bu görüşün net bir şekilde teyit edilmesi için konuyla ilgili acil çalışmalar yürütülmesi gerekiyor”

İngiltere Başbakanı Boris Johnson da yeni türün eskisine kıyasla yüzde 70’e varan oranlarda daha bulaşıcı olabileceğini söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü ise Twitter hesabından şu yorumu yaptı:

#COVID19 virüs yeni varyantı hakkında İngiltere ile yakın temas halindeyiz. Analizlerinin ve devam eden çalışmalarının bilgilerini ve sonuçlarını paylaşmaya devam edecekler. Bu virüs varyantının özellikleri ve etkileri hakkında daha fazla bilgi edindikçe Üye Devletlere ve halka bilgi vereceğiz.

Sağlık Bakanı Fabrettin Koca:  Koronavirüsün mutasyonuyla İngiltere’de bulaş hızının arttığı bildirilmiştir. Cumhurbaşkanımızın talimatı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımızın koordinasyonu ile tedbiren; İngiltere, Danimarka, Hollanda ve Güney Afrika’dan ülkemize olan uçuşlarda geçici durdurma kararı alınmıştır.”

YENİ »
En İyi 5 Nem Maskesi ile Cildinizi Nemlendirin

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, “İngiltere’den bildirilen B.1.1.7 virüsü, 2021’de yeni bir küresel dalgalanmaya neden olabilir” yorumunu yaptı.

Koronavirüs Mutasyon İngiltere

Koronavirüsün mutasyona uğrayan yeni türü covid 20 hakkında bilinen üç özellik:

  • Diğer koronavirüs türlerinin hızla yerini alıyor
  • Virüsün yapısındaki bazı önemli  bölgeleri etkileyen mutasyonlar var
  • Meydana gelen bu mutasyonlardan bazıları virüsün hücreleri etkileme özelliğini artırıyor.

Mutasyonun en önemli özelliği, ‘başak protein’ olarak bilinen, virüsün anjiyotensin dönüştürücü enzim 2 (ACE2) ile etkileşime geçerek akciğerlerdeki, boğazdaki ve genizdeki hücrelere sızmasını sağlayan bölgedeki değişimler olarak söyleniyor.

Koronavirüs Mutasyonu Hakkında Bilinenler Semih Tareen

Semih Tareen, twitter hesabından şu bilgileri aktardı:

  1. İngiltere’de yayılan bu yeni “B.1.1.7” isimli soy kümesinde (lineage cluster) ilginç mutasyonlar var.
  2. Bu mutasyonların bazıları yeni değil, önceden de görüldü.
  3. Bu mutasyonlardan bazıları önceden lab deneylerinde hücrelere ve farelere daha kolay bulaşabildiğini gösterdi.
  4. Henüz bu mutasyon grubunun doğrudan insanlarda daha bulaşıcı olduğuna dair bir delil yok.
  5. Bu mutasyon grubu daha çok bulaşıcı olduğu için değil, ‘Founder effect’ (kurucu etkisi) yüzünden de bu şekilde yayılıyor olabilir.
  6. Bu mutasyon grubunun aşılara karşı sorun yaratacağına dair bir veri henüz yok.
  7. Mutasyon her zaman her canlıda olur, SARSCOV2’de yüzlerce var.

Sonuç olarak, evet bu B.1.1.7 soy kümesini yakından takip etmek gerekiyor. Fakat henüz bu mutasyon grubunun pandemide ciddi bir etkisi olduğuna dair bir veri yok. Bir Founder (kurucu) etkisi de olabilir, ama onun de verisi yok. Tüm mutasyonları yakından takip etmek önemli.

Koronavirüs Mutasyona Uğruyor Mu?

Çin’in Wuhan şehrinde görülen virüsle şimdi dünyaya yayılan virüs birebir aynı değil. Sars-Cov-2 virüsünün şimdiye kadar 4000’den fazla mutasyonu tespit edildi, ama bunlardan sadece birkaç mutasyon önemli kabul edildi.

YENİ »
Bronşite İyi Gelen Bitkiler - Bronşit İçin Kür İbrahim Saraçoğlu

Koronavirüsün Çin’den sonraki mutasyona uğramış hali D614G, ilk olarak Avrupa’da Şubat ayında görüldü. Dünyadaki koronavirüs vakalarının çoğunluğunda mutasyona uğrayan bu tür görülüyor.

Mutasyona uğrayan bir diğer türün adı da A222V. Bu mutasyon İspanya’da tatil yapanlarla bağlantılı  ve Avrupa’ya yayılan bir mutasyon olarak biliniyor.

Koronavirüsün mutasyonlarını bilimsel açıdan takip etmek için NextStrain sitesine bakabilirsiniz.

Koronavirüs Mutasyona Uğradı Covid 20 Daha Mı Tehlikeli?

University College London’dan Prof. Andrew Hayward, bu soruya şu yanıtı veriyor:

“Sanıyorum, virüsün değişime uğrayan bu türünün daha büyük bir pandemiye neden olma ihtimalini bilecek kadar yeterli bilgiye sahibiz, daha önce öngördüğümüzden çok daha kötü.”

Andrew Hayward’a göre yeni tür virüsün bulaşıcı etkisindeki artış, “çok daha fazla ölüme neden olabilir.”

Aşılar Covid 20 Mutasyona Uğrayan Koronavirüs İçin Etkili Olacak Mı?

BBC Sağlık Muhabiri Gallagher’e göre koronavirüs aşılarının bu mutasyona karşı şimdilik etkili olacağı öngörülüyor.

Cambridge Üniversitesi’nden Prof. Ravi Gupta ise başka mutasyonlar yaşanması durumunda virüsün de sistem içinde bir boşluktan faydalanabileceği ve kaygı verici gelişmeler olabileceği bulunuyor.

Semih Tareen ise şöyle diyor: “Peki, bu mutasyonlar aşıyı etkisiz yapabilir mi? Teoride bu mümkün fakat şimdilik ihtimal az. Sebep: aşılar çok yönlü bağışıklık oluştururlar. Yani tek bir antikor değil, poliklonal (çoklu) antikor ve hücresel bağışıklık oluştururlar. Dolayısıyla bu ihtimal az. Ama bu mutasyonlarla alakasız Antijenik Drift yüzünden ileride yeni bir aşı gerekebilir. Bu az bir ihtimal ama takip etmek önemli. Antijenik Drift (sürüklenme) RNA virüslerinde görülür, ve mutasyonlar sayesinde sekansın sürüklenmesi ve yavaş yavaş aşıdan uzaklaşmasıyla olur.”

Yorum yapmak ister misiniz?