Lucien Favre Kimdir? Nereli? Başarıları Neler? Oynattığı Taktik Nasıl?

Lucien Favre Kimdir? Nereli? İtalyan gazeteci Nicolo Schira, Fenerbahçe’nin Lucien Favre’ye iki yıllık kontrat tekif ettiğini takipçileriyle paylaştı. Adı Fenerbahçe ile anılan Teknik Direktör Lucien Favre’nin kazandığı başarıları neler? Oynattığı Taktik Nasıl? Hangi takımları çalıştırdı? Kaç yaşında? Yetiştirdiği futbolcular kimler? Hemen bir göz atalım:

Lucien Favre Kimdir?

Lucien Favre (d. 2 Kasım 1957, Saint-Barthélemy, İsviçre), eski futbolcu ve Borussia Mönchengladbach ve FC Zürich takımlarinin eski teknik direkörü. Lucien Favre 1.78 boyundadır.  Lucien Favre kaç yaşında diye merak edenlere belirtelim, 63 yaşında.

Lucien Favre Nereli

Lucien Favre İsviçreli.  Futbol oynadığı yıllarda İsviçre millî futbol takımı formasıyla 24 maça çıktı.

Lucien Favre Hangi Takımları Çalıştırdı

1991-1995
Echallens

Favre’nin koçluk kariyeri 1991 yılında Echallens’te 14 yaş altı teknik direktör yardımcısı olarak başladı . Ertesi yıl, 1993 yılında ilk takımın menajeri olarak atanmadan önce 17 yaş altı takımını devraldı. Favre’nin liderliğinde, genç kadrosu şaşırtıcı bir şekilde Nationalliga B’ye terfi etti . Terfi hala kulüp tarihindeki en göze çarpan başarıdır.

Echallens ile dört yıl geçirdikten sonra Favre, Neuchâtel Xamax’ın Akademi Müdürü oldu.

1997-2000
Yverdon Sports

2000-2002
Servette

2003-2007
Zürich

Favre, Zürih’in 25 yıllık lig şampiyonluğu bekleyişini sonlandıran teknik direktör oldu.

Lucien Favre Almanya Kariyeri

2007-2009
Hertha Berlin

Hertha Berlin kariyerinde en çok hatırlanan maç sanırız Bayern Münih’i 2-1 yendikleri maçtır. Favre bu kulüpte 40 galibiyet, 20 beraberlik ve 34 mağlubiyet aldı.

2011-2015
Borussia Mönchengladbach

Geldiğinde ligin dibinde olan takımı son maçta kümede tutmayı başaran Favre’nin takımı, ertesi sezonda ligi 4. bitirmeyi başaracaktı. 2012/13 sezonu 8.,  2013/14 sezonu 6. olan takım, 2014/15 sezonunu 3. bitirmeyi başardı ve Şampiyonlar Ligine direk katıldı. 2015-16 sezonunun ilk beş maçını kaybeden teknik direktör, istifa etti. Favre burada 88 galibiyet, 49 beraberlik ve 52 mağlubiyet almıştı.

2016-2018
Nice

Fransa Ligindeki ilk sezonunu 3. bitirmeyi başaran Favre, tekrar Almanya’ya dönecek ve kariyerine Borussia Dortmund ile devam edecektir.

2018-2020
Borussia Dortmund

Favre  Borussia Dortmund’un başında 67 galibiyet, 17 beraberlik ve 23 mağlubiyet aldı. Atletico Madrid’e karşı aldığı 4-0’lık galibiyet akıllarda kalmıştır.

Lucien Favre Başarıları

Lucien Favre’nin başarıları arasında iki İsviçre Ligi Şampiyonluğu, iki İsviçre Kupası ve bir adet Almanya Süper Kupası bulunuyor.

2005/06 ve 2006/07 sezonlarında Zürich FC ile şampiyonluk sevincini yaşadı. İsviçre Kupasını de Servette ve Zürich takımları ile birer kez kazandı.

2019/20 sezonunda ise Borussia Dortmund ile Almanya Süper Kupası’nı kazandı.

YENİ »
Fenerbahçe-Galatasaray Maçları ve Skorları | FB GS Rekabeti İstatistikleri

Lucien Favre Taktik

Lucien Favre Taktik 4-2-3-1 veya 3-4-3

Transfermarkt, Tercih edilen diziliş : 4-2-3-1 şeklinde diye belirtiyor. 4-2-3-1 ufak bir değişiklik ile çoğu zaman 3-4-3’e dönüşüyor. Yukarıdaki resimde kanat ve forvet oyuncularındaki değişimleri görmeniz mümkün. Favre nasıl futbol oynatıyor diye merak edenlere fikir vermiştir umarız.

Favre’nin 4-4-2 ve hatta 4-3-3 tekniklerini de denediğini bazı maçlarda görmek mümkün.

Favre’nin takımları, topa sahip olma ve tempo değişiminin değiştiği dinamik, hızlı ve hücum odaklı bir futbol oynuyor. Bu çekici oyun tarzı, yönettiği her kulüpte sonuç getirdi. Ayrıca, Favre taktiksel olarak çok yetenekli, rakiplerini iyi organize olmuş taraflarına girmek için mücadele ediyor.

Lucien Favre Röportaj

Kendisi ile yapılan bir röportajdan bir kaç cümle ile yazımızı bitirelim:

Futbola dair en çok neyi seviyorsunuz?

Topun kendisini. Ben topa aşığım. Topu görür görmez onunla oynamam gerektiğini düşünürüm. Bugün bile antrenmanlar sırasında bir top görünce hemen oynamaya başlıyorum. Biraz hokkabazlık yapıyorum ve çok eğleniyorum. Benim için top bir mıknatıs gibi. O daima beni çeker.

Sizce son 10-15 yıl içinde oyunda değişen neydi?

O kadar fazla şey değişmedi. Oyun sistemlerini soruyorsanız, onlar maç sırasında ayarlanır. Örneğin bir maça 4-3-3 formasyonuyla başlarsınız ve on dakika içinde 3-4-3 ya da 3-4-1-2’ye evrilir. Bu birkaç yıl önce böyle değildi, çoğunlukla maça başladığınız sistemi doksan dakika boyunca korurdunuz. Ve tabii bu arada, bütün olası sistemler denendi. Bu yüzden artık yeni sistemlerin icat edilmesi imkansız.

Günümüz oyununda top sürmek hâlâ önemli mi?

Kesinlikle. Güçlü bir top sürmeyle fark yaratırsınız. Bire birler ya da ikiye birler konusunda zirvede olan oyuncular Arjen Robben ve Franck Ribery’e bakın. Bu tip oyuncular inanılmaz önemlidir, aksi takdirde oyun sıkıcı olur. Sadece pas yapmak görülmeye değer değildir. Bu yüzden antrenmanlarda top sürmenin önemi üzerinde daha çok durulmalı. Bir oyuncunun top sürerek iki rakibini eksiltmesi ve ardından iyi bir pas vermesi – kolektif oyunun mantığı buradadır. Benim için top süren oyunculara sahip olmak bir gereklilik, çünkü böyle oyuncular daima fark yaratabilirler. Yalnızca pas oyunuyla fark yaratmak ise neredeyse imkansızdır.

Maç ve rakip analizleri hakkında ne düşünüyorsunuz? Oyunun daha bilimsel ve teknolojik bir yapıya büründüğüne inanıyor musunuz?

Bu gerçekten benim işim değil. Oyunun basit kalması benim için önemli. Bu oyunu karmaşık hâle getirmemeli, aksi takdirde seyirciler uzak dururlar.

Oyunun daha hızlı ve yoğun oynanması için gereken tek şey, üstün bir tekniktir. Teknik açıdan sınırlıysanız, en üst seviyede hayatta kalabilmekte büyük sorunlar yaşarsınız. Bunun için daha çabuk sezmeli ve reaksiyon vermelisiniz. Örneğin bugün hâlâ havadan gelen bir topu kontrol etmekte sorun yaşayan oyuncular görüyorum.

Hayatınızın son gününe kadar çalışacak mısınız, yoksa bir noktada emekli olacak mısınız?

Kariyerime bir gün son vereceğim, ama tamamen değil. İçinde topun olmadığı bir hayat benim için çok zor olurdu. O yüzden topa olan aşkım daima sürecek.

 

Yorum yapmak ister misiniz?