Ripple davası son durum 2021: Ripple (XRP) davası nedir? Ne olacak?

Ripple davası son gelişmeler merak ediliyor. Yatırımcıların nefeslerini tuttuğu davanın ilk duruşması bugün görülecek. Geçtiğimiz hafta cuma günü Ripple’ın hukuk danışmanı Stuart Alderoty, SEC’in Ripple suçlamaları konusunda değişikliğe gittiğini açıkladı. ABD Güney New York Bölge Mahkemesi, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu ve Ripple Labs arasında bugün görülecek davanın sonrasında Ripple şirketi davayı kazanırsa ne olur sorusu gündem oldu.

YENİ »
Altın Fiyatları Neden Düşüyor? Altında Düşüş Devam Edecek Mi?

Ripple davası son durum 2021

Ripple davası son durum 2021

XRP yatırımcılarının merakla beklediği Ripple ve SEC davasının ön duruşması resmen başladı ve önemli gelişmeler yaşandı. Duruşma herkese açıktı ve sektörün tanınmış isimlerinden Jesse Hynes bu konudaki önemli gelişmeleri paylaştı.

Hynes geçtiğimiz günlerde Ripple’ın en büyük kozunun aslında SEC’in 2019 ve öncesinde XRP hakkında yaptığı konuşmalar olduğunu belirtti. Ripple avukatları, SEC’in daha önce XRP hakkında birçok piyasa aktörü ve borsası ile görüştüğünü ancak XRP’nin bir menkul kıymet olduğunu onlara söylemediğini vurguladı. Bunun hukuki süreç açısından büyük zorluklara neden olabileceği belirtiliyor.

Dava Talep Edilecek

Garlinghouse ve Ripple ekibi, davanın düşürülmesini talep edeceklerini vurguladı. Ripple, SEC’in iddialarına sert tepki vermelerine rağmen uzlaşmaya çalışacaklarının da altını çizdi. Davanın düşüşü, XRP’nin bir menkul kıymet olmadığının dolaylı bir kanıtı olarak görülebilir. Ancak bunun için Ripple, davayı açan SEC’e karşı ciddi bulgulara ulaşmalıdır.

Ripple (XRP) davası nedir?

Ripple (XRP) davası son durum kripto para borsasının gündemi oldu.

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) tarafından blockchain devi Ripple’a menkul kıymet davası açtığını 22 Aralık’ta duyurmuştu.

1,3 milyar dolarlık tazminat talep edilen davada iddiya göre, Ripple 2013 yılından bu yana, XRP olarak bilinen kripto paranın yatırımcılara kayıt dışı olarak satıldığı ve fon topladığı ifade edildi.

Ripple davasındaki en büyük iddia ise, insanlardan aldığı hizmetlerin ödemesini geleneksel para birimi yerine kripto para XRP ile yaptığı ifade edildi.

ABD’nin New York Güney Bölgesi Bölge Mahkemesi’nden federal yargıç Analisa Torres’e ortak bir mektup yazan Ripple ve Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) mektupta şu anda “çözüm ihtimalinin olmadığını” açıkladı. ABD Güney New York Bölge Mahkemesi, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu ve Ripple Labs arasında bugün görülecek davanın sonrasında Ripple şirketi davayı kazanırsa ne olur sorusu gündem oldu. Geçtiğimiz hafta cuma günü Ripple’ın hukuk danışmanı Stuart Alderoty Twitter paylaşımlarından dava dilekçesini değiştirdiklerini açıkladı. Hukukçular bu değişikliği “Braf ve Chris’in red dilekçesi vermesini engellemeye çalışmak.” olarak yorumladı.

Ripple Davası Nasıl Başladı?

Ripple SEC tarafından bir menkul kıymet olup, yaptığı tüm faaliyetleri SEC’e bildirmesi gerektiğini ancak bu bildirileri yapmadığı suçlamasıyla karşı karşıya. 75 yıl önce bir kontratın menkul kıymet olup olmadığı testi olan HOWEY Rİpple’a yapılamadı. Çünkü Ripple’ın faaliyetlerinden XRP’nin değerinin etkilenip etkilenmediğ tam anlamıyla kıyaslanamadı veya korelasyon kanıtlanamadı.

YENİ »
Kripto Para Haber: Bitcoin, BNB ve Ethereum Rekor Kırdı

Değiştirilmiş suç duyurusu ne demek?

SEC daha önce Ripple’ın “SECURITY” olduğu suçlamasıyla mahkemeye dilekçe vermişti. Ancak 19 Şubat tarihinde dilekçesindeki ibareyi değiştirdi ve “DIGITAL ASSET SECURITY” olarak yeniledi. Daha öncesinde de Ripple için ‘VIRTUAL’ yani sanal para tanımlaması yapmıştı ve şimdi dijital bir varlık olarak tanımlıyor.

Burada önemli bir konu var. Eğer Ripple davayı kazanırsa 1-HOWEY test sona erecek ve SEC’in bugüne kadar engellediği bir çok ICO için yeni yol açılacak ve kripto ekosistemi ciddi büyüme kaydedecek. 2-Ripple’ın bir menkul kıymet olmadığı anlaşılacak ve diğer bu tehlike ile karşı karşıya kalan kriptolar rahatlayacak. 3- Bu zamana kadar 75 yılllık testlere tabi olan SEC ve finansal piyasalar “Dijital” varlıkların tanımlandığı bir regülasyonla düzenlenecek ve bu da piyasanın regüle edilip, tanınması bakımından yine kripto ekosistemine önemli bir katkı unsuru olacak.

Bugünkü Mahkemede Ne Olacak?

22 Şubat’ta tensip denilen duruşma yapılacak. Bu duruşmada DAVA AÇILACAK MI AÇILMAYACAK mı kararı verilecek. Ayrıca Ripple kendi yatırımcıları mağdur olmasın diye mahkemeden ön mektup yazmasını talep etti. Zİra mahkeme bu celsede mektup yazarsa Ripple’ın istediği olacak ve belki de menkul kıymet olmadığına ilişkin iyimser metinler yer alırsa bu ripple yatırımcılarını rahatlatacak. Yine de 16 AĞustos’a kadar her iki taraf istenilen belgeleri mahkemeye sunmak zorunda. Bu nedenle 22 Şubat’tan sonra başka bir dava olur mu bilinmez ancak anlaşamadıkları takdirde en erken tarih (belge temini için) 16 Ağustos.

YENİ »
Dogecoin Nedir? Nasıl Alınır? Dogecoin Ne Kadar? 1 Dogecoin Kaç TL?

Ripple (XRP) davası olumlu sonuçlanır mı?

Geçtiğimiz Ocak ayında Ripple CEO’su Brad Garlinghouse yaptığı açıklamada SEC’in Ripple’a yaptığı suçlamalarının olumsuz olduğunu belirtmişti. Joe Biden hükumetinden umutlu olan Ripple, olumlu bir yaklaşım olabileceğini düşünüyor. Bu olumlu düşüncenin arkasındaki nedenlerden birisi de Ocak ayında Biden’ın SEC başkanı adayı olan Gary Gensler’in Ripple hakkında yaptığı yorumlar. Gensler, Ripple için bir menkul kıymet olarak görülmesi için “güçlü bir delile” sahip olduğunu açıkça söylemişti.
Ripple davası 22 Şubat’ta bugün görülecek. Bu süreçte Ripple davayı kazanır mı en çok merak edilen konulardan birisi oldu. Fakat yapılan açıklamalara göre Ripple davası için olumlu ya da olumsuz nasıl bir yön izleyeceği henüz netleşmedi. Analistler Ripple davası için ikiye bölünmüş durumda. Bir kısmı Ripple şirketinin kripto paralara dair bir yasanın olmamasından dolayı olumlu düşünürken bir kısmı da SEC’in açtığı davalarının yüzde 90’nını kazandığını açıklıyor.

RIPPLE (XRP) FİYATI SON DURUM

Ripple (XRP) fiyatı davanın gündeme gelmesiyle birlikte tekrar toparlanarak 0,50 psikolojik seviye sınırının üstünde seyrediyor. Şimdilerde Bitcoin ve diğer altcoinlerin cephesinde ralli yaşansa da XRP bu ralliden davadan dolayı faydalanamıyor ve fiyatı yükselemiyor. XRP 22 Şubat dava gününde 0,50 üzerinde seyrediyor.

YENİ »
Bitcoin Nasıl Alınır Nasıl Satılır? » Nasıl Bitcoin Alabilirim?

RİPPLE (XRP) DAVASI NE ZAMAN?

New York Güney Bölge Mahkemesi, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun Ripple aleyhindeki açtığı davanın ilk duruşma tarihi açıklandı. Yapılan açıklamalara göre davanın tarafları 22 Şubat’ta bugün hakim karşısında olacak. Yargıç Analisa Torres ile ilk duruşma öncesi konferansa katılacak. Bu süreçte Ripple’ın eski çalışanlarından JED McCaleb’ın elinde ne kadar Ripple (XRP) olduğu araştırılıyor. Ripple yatırımcıları JED McCaleb’ın elindeki XRP’nin tamamı bitti mi merakla açıklama bekliyor.

Ripple Nedir?

Ripple, 2012 yılında ortaya çıkmış bir ödeme ağı sistemi (RippleNet) ve kripto para değeridir (XRP). Ripple diğer birçok kripto para birimlerinin aksine merkezi olan bir kripto para birimidir. Blockchain sistemi üzerinde işlem görmesine rağmen işlem gören bütün defterler şirket tarafından yönetilmektedir.

Ripple ile amaç büyük miktarlardaki varlık ve para transferlerinin hızlı, güvenilir ve ucuz bir şekilde, blockchain sistemi üzerinden yapılmasıdır.

Ripple şirketinin CEO’luğunu Brad Garlinghouse yürütmektedir ve dünyanın birçok yerinde ofisleri bulunmaktadır.

Ripple ile Bitcoin Arasındaki Farklar Nelerdir?

• Bitcoin sistemi herhangi bir merkeze bağlı değildir, Ripple ise bir şirket bünyesindedir ve denetlenmektedir.

• Bitcoin transfer işlemlerinde her bir saniyede 4 işlem yapabilirken, Ripple’da bir saniyede 1500 işlem yapılabilmektedir.

• Transfer işlemleri için kesilen komisyon ücretleri konusunda Ripple, Bitcoin’den çok daha uygun bir yöntemdir.

Yorum yapmak ister misiniz?