Çin Korona Aşısı Hakkında Neler Biliniyor? Türkiye’ye Gelecek Çin Corona Aşısı Sinovac

Çin Korona Aşısı Hakkında Neler Biliniyor? Türkiye’ye Gelecek Çinli Koronavirüs Aşısı Sinovac güvenli mi, yan etkisi var mı? Testlerdeki başarısı nedir, ne kadar? Ülkemizde denendi mi, hangi illerde deneylere aşılandı? Ülkemize corona aşısı ne zaman gelecek? Hangi ülke, hangi aşıdan ne kadar sipariş etti? Evet, gelin merak edilen soruların cevaplarına bakalım:

Çin'den getirilecek yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısının ilk bölümü, THY'nin "TK 6175" sefer sayılı "Boeing 777" tipi uçağına özenle yerleştirildi.
Çin’den getirilecek yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısının ilk bölümü, 19:50’da havalanan THY’nin “TK 6175” sefer sayılı “Boeing 777” tipi uçağına özenle yerleştirildi. AA

Aşı Zorunlu Olacak mı?

Çin Korona Aşısı Hakkında Neler Biliniyor?

Çin’den sipariş ettiğimiz koronavirüs aşısının resmi adı CoronaVac. Çin merkezli Sinovac firması tarafından üretilen bir korona aşısı. Çin’de şimdiye kadar üretilen 5 farklı corona aşısından birisi.

Sinovac Aşısı  Faz 3 Deneyler Ne Aşamada?

Sinovac üçüncü faz aşı çalışmalarını aralarında Türkiye, Brezilya ve Endonezya’nın da bulunduğu ülkelerde sürdürüyor.

Türkiye’de Çinli Sinovac firmasının geliştirdiği CoronaVac aşısının sürdürülen Faz-3 çalışmalarına ilişkin ön değerlendirme raporu, aşının güvenilir ve yüzde 91,25 oranında etkili olduğunu ortaya koydu.

Türkiye’de 25 merkezde 13 bin kişi üzerinde Ekim ve Kasım aylarında Faz 3 deneyleri yapıldı.

Çin’den Gelen Aşılar İçin İzlenecek Süreç Nedir?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca,  sözleşme yapılan ilk aşıların THY’nin “TK 6175” sefer sayılı “Boeing 777” tipi 19:30 uçağıyla Pekin’den havalandığını ve bu sabah 05:30 gibi Esenboğa Havalimanı’na ineceğini söyledi.  Türkiye’de aşılama çalışmasının 4 aşamada gerçekleşecek.

Aşılar geldiğinde öncelikle uluslararası akredite Halk Sağlığı ve Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Laboratuvarları tarafından, ülkemize ithal edilen tüm aşılarda da uygulanmakta olan incelemeler yapılacaktır.

Bu incelemelerde aşının güvenlilik testlerinin olumlu çıkması ve sonuçlanmakta olan Faz 3 çalışmalarının erken sonuçlarının açıklanmasını takiben veriler, TİTCK tarafından değerlendirilecek ve ülkemiz standartlarına uygun bulunduğu takdirde erken kullanım izni verilecektir.

Aşıların uygulanmasına bu aşamadan sonra geçilecektir. Ülke olarak önceden hazırlıklı olmanın gayreti içindeyiz. Bilim Kurulumuz aşılama stratejisi üzerindeki çalışmalarını yürütmektedir.

Riskli grupların tespiti ve önceliklendirilmesi, yoğun hasta yükü altında tüm enerjisini harcamakta olan sağlık personelimizin aşılama kampanyasında yeniden organizasyonu, lojistik yönetimi dahil detaylı bir planlama yapılmaktadır.

Türkiye’ye Gelecek Çin Corona Aşısı CoronaVac Nasıl Üretiliyor?

Eskilerden beri kullanılan bir yöntem olan inaktif virüs tekniğine göre hazırlanan covid-19 aşısında, enfekte etme özelliğini yitirmiş olan virüs vücuda verilerek, vücudun hastalığa bağışıklık kazanması hedefleniyor. CoronaVac aşısının üretimi için tavuk yumurtasına ihtiyaç duyuluyor.

YENİ »
75 Milyon Lira Kampanyası #75MilyonSMAlicocuklaragitsin

Yeni teknoloji ile üretilen aşılara örnek olarak Moderna ve BioNTech aşılarını verebiliriz. Bunlar yeni bir yöntem olan mRNA tekniğiyle üretiliyor. Ayrıca AstraZeneca firmasının aşısı da Genetiği Değiştirilmiş Nezle Virüsü kullanılarak yapılıyor.

Detaylı bilgi için Bkz: Corona Aşıları Nasıl Yapılıyor?

Aşıların Depolama Koşulları Nasıl?

SinoVac araştırmacısı Gang Zeng, aşının 2-8 derece arasında üç yıla kadar saklanabilme ihtimalinin bulunduğunu söylüyor. Diğer aşılarda ise soğuk zincir kurulması çok önemli, çünkü diğer aşıların daha soğuk ortamlara ihtiyacı var:

  • BioNTech/Pfizer aşısının ise -70 derecede saklanması gerekiyor. Aşı beş gün boyunca normal buzdolabı sıcaklığında dayanıyor.
  • Moderna aşısının ise -20 derecede altı aya kadar saklanabileceği, normal buzdolabı sıcaklığında ise 30 güne kadar dayanabileceği belirtiliyor.

Hangi Ülke Hangi Corona aşısından Ne Kadar Sipariş Etti?

hangi ülke ne kadar aşı sipariş etti

Almanya:  300 milyon doz corona aşısı satın aldı. Aşılamanın Aralık ayında başlatılması, ülke çapında derin dondurucuları muhafaza edebilecek büyük aşı merkezlerinin kurulması planlanıyor. Aralık ortasında başkent Berlin’de altı merkez kurulmuş olması bekleniyor.

İngiltere 355 milyon doz aşı almayı planlıyor. AstraZeneca’dan yıl sonuna kadar 4 milyon, toplamda 100 milyon doz aşı alınacak. Londra hükümeti, Pfizer’den de yıl sonuna kadar 10 milyon, toplamda 40 milyon doz aşı alınacağını duyurdu.

Fransa, AB’nin aşı programı üzerinden 295 milyon doz aşı satın aldı.

İtalya AB’nin aşı programı üzerinden en az 108 milyon doz aşı alacak. Buna ek olarak, Pfizer/Biontech’ten ocak ortasına kadar 3.4 milyon doz, AstraZeneca’dan da ocak ayında 4 milyon, şubat-nisan arasında 12 milyon doz aşı alınacak.

Yorum yapmak ister misiniz?