Kilo Almaya Sebep Olan Şeyler 8 Kahvaltı Hatası

Kilo almaya sebep olan şeyler nelerdir diye çok merak ediliyor. Kilo aldıran şeyler arasında kahvaltıda yedikleriniz çok önemli. İşte kilo almaya sebep olan kahvaltı hataları listesi ile karşınızdayız. Kahvaltının en önemli öğünü olduğunu uzmanlar söylüyor. Kahvaltı etmek, etmemek, kahvaltıda sağlıklı ya da sağlıklı beslenmek günün geri kalanında alacağınız kalorileri de etkiliyor. İşte kilo almanıza işte neden olan kahvaltı hataları…

Kilo Almaya Sebep Olan Şeyler

Kilo Almaya Sebep Olan Şeyler nelerdir?
Peki Kilo Almaya Sebep Olan Şeyler nelerdir?

Acaba neden kilo alıyorum? Kilolarından şikayetçi olan kilo alma sebeplerini çok merak ediyorlar. Kilo almanıza yanlış beslenme düzeni sebep olabildiği gibi bazı hastalıklar da sebep olabilirler.

Kilo almaya sebep olan şeyler arasında kalitesiz uyku, steroidler, doğum kontrol hapları, menopoz, cushing sendromu, polikistik over sendromu, tiroid hastalıkları, antidepresan ilaçlar, uykusuzluk ve stres gibi pek çok nedenden bahsedebiliriz.

Bunların yanında yanlış beslenme de gizli kilo alma sebepleri arasındadır. Sizlere sadece kahvaltıda yaptığınız kilo almaya sebep olan şeylerden bahsedeceğiz.

Kilo Almaya Sebep Olan Şeyler: Kahvaltı Hataları

Eğer kahvaltı sofrasında güzel bir öğün yaptığınızı düşünüyorsanız ama kilo almaya devam ediyorsanız, şu 8 hatayı yapıp yapmadığınıza göz atmalısınız:

Proteini yeterince tüketmemek

En doyurucu makro besinlerden biri proteindir. Bu nedenle sabahları protein tüketmek uzun süre tok hissetmenizi sağlar. Protein ağırlıklı diyetlerin moda olmasının sebeplerinden birisi da budur.

Süt ürünleri ve yumurta protein ihtiyacınızı karşılayabileceği gibi chia tohumu, fıstık ezmesi, yulaf ezmesi ve kinoa gibi vegan besinler de tercih edebilirsiniz.

Yeteri kadar lif tüketmemek

Kan şekeri seviyenizi dengede tutmak ve kilo vermek için life ihtiyacınız vardır. Lif açısından zengin besinler tüketmek uzun süre tokluk hissi sağlar. Bu nedenle bütün öğünlerinizde lifli besinlere yer vermelisiniz. Lif açısından sebzeler en doğal tercih olacaktır.

Tam tahıllı ekmek, elma ve narenciye türü meyveler, brokoli ve havuç gibi sebzeler, kuru fasulye ve nohut gibi baklagiller, kuruyemişler ve bazı tohumlar (chia gibi) lif açısından zengin besinlerdir.

Yeteri kadar su içmemek

Uzun saatler boyunca gece su almıyoruz. Uzmanlar bu nedenle uyandıktan sonra su içmeyi tavsiye ediyor. Kahvaltıdan evvel içilen su tokluk hissi vermesinin yanı sıra gün içerisinde de sağlıklı tercihler yapmanıza yardımcı oluyor.

Sabahları aç karna içilen su bağırsakların çalışmasına da yardımcı olmaktadır.

Yeterince yağ tüketmemek

Yağlı besinler tüketmenin birçok kişi kilo aldıracağını sanır. Ancak araştırmalara göre böyle bir durum yok çekirdekler, sert kabuklu yemişler, avokado gibi besinler tüketilerek elde edilen sağlıklı yağlar toklu hissi vermesinin yanı sıra enerjik hissetmenizi de sağlar.

Kilo Almaya Sebep Olan Şeyler: Yolda yemek

Yol üzerinde işe giderken aldığınız simit ya da poğaçayı yemek çok kötü bir fikirdir. Araştırmalara göre ne yediğimize dikkat etmediğimiz zaman haddinden fazla yiyoruz. Mutlaka kahvaltıya vakit ayırın ya da kahvaltınızı hazırlamaya vakit ayırın. Böylece yeteri miktarda ve sağlıklı beslenebilirsiniz.

Çaya-kahveye şeker atmak

Çay ve kahvenin birçok faydası var ancak içeceğimize eklediğiniz krema ya da şeker ekstra kilo almanıza yol açıyor. Çayınız ve kahvenizi kilo almamak için sade tüketmelisiniz.

Yeteri kadar yememek

Kahvaltı etmeyen kişiler araştırmalara göre kahvaltı edenlere göre gün içerisinde daha fazla kalori alıyor. Kahvaltıda az yemek de hiçbir zaman iyi fikir değildir. Enerjinizin düşmesine ve tatlı krizlerine yol açabilir. Sizi öğlene kadar sizi tok tutacak besinlerle kahvaltı etmelisiniz. Bu çok fazla kalori yükselmesi yapmak anlamına geliyor. Lifli, su oranı yüksek, proteinli, sağlıklı yağlar içeren besinler fazla kalori almadan tokluk hissi verir.

Portakal suyu içmek

Kahvaltı sofraları için çay veya kahve içmek yerine portakal suyu bazı kişilerce tercih ediliyor. Kalorisi ve enerji yoğunluğu düşük olan portakal suyu, yüksek lif oranı ile diyet listelerinde sıkça yer almaktadır. 1 su bardağı portakal suyunun kalorisi 112 kaloridir. Bkz: Meyveler ve kalorileri

Burada dikkat edilmesi gereken portakal suyunun miktarıdır. Meyve suyu içmek ve meyve yemek aynı şey değildir. Meyve suyundaki şeker ve kolesterol oranı fazlası ile yüksek olduğundan kan şekerinizi yükseltiyor, sıkça gün içerisinde bir şeyler yeme isteğine yol açıyor. Bununla beraber meyveyi sıktığınızda çoğunlukla lif ve besleyici öğelerini kaybediyor.

Portakal, ara öğünlerde tüketilip tatlı ihtiyacını karşılamanıza yardımcı olabilir. Ayrıca içerdiği C vitamini, yağ yakmanızda size yardımcı olacaktır. Dilerseniz Yaz Detoksu için güzel tarifleri de deneyebilirsiniz.