Kışın Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?

Kışın cilt bakımı nasıl yapılır? Kış aylarında cilt bakımının önemi ve kışın cilt kuruluğuna karşı neler yapabileceğinizi anlatmak istiyoruz. Evet, havalar soğudu ve kış mevsimi geldi. Kış aylarında da cilt bakımı rutini uygulamak gerekiyor. Cilt bakımında nelere dikkat etmeliyiz, işte önerilerimiz:

Kışın Cilt Bakımı

Kış aylarında cildinin yumuşaklığını korumak için diğer mevsimlere nazaran biraz daha yoğun nemlendirici ürünler kullanman gerekiyor. Ancak her zaman olduğu gibi kış bakımında da kendi cilt tipine uygun bakım ürünlerini tercih etmen koşuluyla! Bunun sebebi ise sebum oranının, her cilt tipinde farklılık gösterebilmesi… Ayrıca kış mevsiminde cildinin en hassas bölgeleri olan göz çevresi ve dudak bakımı için de ekstra nem sağlayan ürünleri tercih etmeyi unutma!

Kışın Cilt Kuruluğu

Kışın cildim çok kuruyor, pul pul dökülüyor diyenlerden misiniz? Kışın cilt neden kurur, gelin bir göz atalım:

Sert ve rüzgarlı hava koşulları nedeniyle cildin, kışın çok daha fazla nem kaybedebiliyor. Ayrıca klima ve kaloriferlerin sürekli çalıştığı kapalı ortamlarda uzun saatler geçirmek de cildine olumsuz etki edebiliyor.

Kış aylarında cilt kuruluğunun en önemli sebebi ise soğuk havada ciltten fark edilmeyen su kaybının aşırı artması. Bunun yanı sıra rüzgar, ev içerisindeki kuru ve sıcak hava, cildi kurutan giysiler, sıcak uzun banyolar, sauna ve hamamlar, kese-lif ve cildi kurutucu hijyen ürünlerinin kullanımı da ciltteki kuruluğu arttırabiliyor.

Kışın Cildimizi Nasıl Korumalıyız?

Henüz cildiniz kurumadan nemlendirici uygulayın

Sıvı almak ve su içmek genel sağlığımız için faydalı olsa da cilt kuruluğunu önlemede maalesef yeterli gelmiyor. Cilde nemi hapsetmenin en etkili yolu da bölgeye uygun bir nemlendiriciyi düzenli olarak cilde uygulamak. Her akşam tercihen nemlendirici sürmeyi ihmal etmeyin. Durmaz kış aylarında kullanacağınız nemlendiricilerin yaz aylarında kullandıklarınıza nazaran daha yağ bazlı (merhem yapısında) olmasında yarar olduğunu belirterek şu bilgileri veriyor: ‘Nemlendirici böylelikle cilt yüzeyinde koruyucu bir tabaka oluşturabiliyor ve nem kaybını engelleyebiliyor. Ayrıca nemlendirici ürünlerde önemli olan ürün fiyatı ve marka değil, nemlendiricinin cildin ihtiyacını karşılayabilmesi, düzenli kullanılması ve henüz cilt kurumadan önce nemliyken uygulanması. Çünkü düşünülenin aksine kuru cilde nemlendirici uygulamak çok da faydalı olmuyor.

YENİ »
Miss Turkey 2022 birincisi kim oldu? Nursena Say kimdir, kaç yaşında, nereli?

Oda ısısı 20-26 derece arasında olsun

Evin içerisindeki nem oranını yüzde 30-50 civarında tutun. Evinizde nemli ortam yaratmak üzere evde hava nemlendiren bir cihaz kullanılabilir ya da kalorifer üzerine su dolu kap yerleştirebilirsiniz. Soba, şömine ya da kalorifer gibi ısı kaynaklarının önünde terleyecek kadar uzun süre oturmamaya da özen gösterin. Çünkü terlemek de sıcak suyla yıkanmak gibi deriyi kurtaran bir faktördür.

Güneş koruyucuyu yarım saat önce uygulayın

Güneşli ya da karlı günlerde ve kayak aktiviteleri esnasında dışarı çıkmadan yarım saat evvel en az yüzünüze 30 koruma faktörlü güneşten koruyucu krem uygulamalı ve bu işlemi gerektikçe tekrarlamalısınız. Rüzgarlı ve soğuk havalarda yüzünüzü polar bir kaşkol ile korumayı da unutmayın.

5-10 dakika ile duş alma sürenizi kısıtlayın

En fazla haftada 3 kez ve ılık suyla duş (36.5-40.5) almaya dikkat edin. her gün yıkanmak, sıcak suyla yıkanmak ya da yıkanma süresini uzun süre tutmak deriyi kurutan yanlış uygulamalardır. Duş süresini bu nedenle 5-10 dakika ile sınırlandırın.

Kese ve lif yapmayın

Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Emel Öztürk Durmaz kurutucu yan etkilerinden dolayı kese-lif işlemlerinden ve vücut jellerinden uzak durmaya özen göstermeniz gerektiğini belirterek, ‘Vücut jeli yerine nemlendirici özelliği yüksek olan, hassas ciltlere yönelik bir krem temizleyici tercih etmeli ve çıplak elle cildinize sürmelisiniz’ diyor.

Pamuklu ya da pazen giysileri seçin

Kış aylarında sentetik, naylon, polyester ya da yünlü giysiler yerine cildin kurumasını ve kaşınmasını önleyen pamuklu ya da pazen giysiler kullanın. Aynı sebepten dolayı giysiler yerine bol giysiler tercih etmenizde fayda vardır.

Günde iki kere yüzünüzü yıkamanız yeterli

Cilt temizleyicisi ile yüzünüzü günde 2 kere nazikçe yıkayın ve cildiniz henüz nemliyken nemlendiriciyi sürün. Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Emel Öztürk Durmaz yüzünüzü banyo dahil günde 2 kere temizlemenizin yeterli olacağına dikkat çekerek, ‘Nemlendiriciyi düzenli uygulamanız ve yaz ayarlında kullandığınız yüz nemlendiricilerine nazaran biraz daha yağlı olması önem taşıyor’ dedi.

YENİ »
Cilt İçin Faydalı Yağlar Cilt Bakımı İçin Doğal Yağlar

Gece yatarken pamuklu eldiven giyin

El ve ayak derisi yağ bezlerinden fakir olduklarından kış aylarında kuruluğun en sık görüldüğü deri bölgelerini oluşturuyorlar. Sıvı sabunu ellerinizi temizlerken kullanmayın. El yıkama sırasında kalıp sabun kullanmalı ve el yıkama sıklığını günde 5-6’ya indirmelisiniz. Çamaşır suyu, deterjan, tuz ruhu, ıslak mendil, kolonya ve antiseptik solüsyonlar gibi deriye zarar veren maddelerle temastan kaçının. Nemlendiricileri her el yıkama sonrasında ve gün içerisinde ihtiyaç hissettikçe sürmeye özen gösterin. Ellerinize gece yatarken nemlendirici sürüp pamuklu eldiven giyerseniz deride nemi hapseder ve yumuşacık ellere kavuşursunuz.

Eldiven giymeden önce nemlendirici sürün

Eldiven içinde elleriniz terleyecek kadar uzun kalmamalı ve eldivenle günde 2 saatin altında iş yapmalısınız. Ellerinizi her 15-20 dakikada bir eldivenden çıkarmalı, nemlendirici sürmeli, 5 dakika havalandırmalı ve yine sonra işinize eldivenle devam etmelisiniz. Evden çıkmadan önce soğuk havalarda bir kat nemlendirici üzerine yün olmayan, polar, anorak, deri ya da süet eldiven giymeyi de unutmayın.

Ponza taşını ayağınıza uygulayın

Ayak derisindeki nasırlaşmaları ve kalınlaşmaları haftada bir, ölü deriyi uzaklaştıran törpü ile ponza taşı gibi yöntemlerle giderin. Her banyo sonrası nemlendiriciyi ayağınıza uygulayın. Ayaklarınıza gece yatarken de nemlendirici sürüp pamuklu çorap giyebilirsiniz.

Dudaklarınıza koruyucu merhem sürün

En çok kış aylarında kuruluk hissedilecek deri bölgelerinden biri dudaklar. Dudakları yalama davranışından kaçının ve günde bir kere koruyucu bir dudak merhemi uygulayın. Dudaklarınızı bu uygulama şiddetli çatlama, egzama ve ikincil enfeksiyonlarından koruyacaktır.

Kışın Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?

Yağlı, karma ve kuru ciltler için kışın cilt bakımı nasıl yapılır, nelere dikkat etmek gerekir? İşte cevaplarımız:

Yağlı Ciltler İçin Kışın Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?

Kış mevsiminde cildinizin dengesini korumanız gerekiyor. Bunun için uyku ve beslenme düzenine dikkat etmelisiniz. Ayrıca kullandığınız nemlendiricinin de hafif dokulu olması faydalıdır. Ayrıca cildini arındırmak için cilt temizleyici, tonik ve maske kullanmakta yarar var. Böylece cildiniz kışın da ışıltılı bir görünüme kavuşabilir. Hafif yapılı konsantre cilt bakım yağlarını da ekstra cilt bakımı için kullanılabilir.

YENİ »
Yıpranmış Saçlar İçin Evde Maske Yapımı

Karma Ciltler İçin Kışın Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?

Eğer karma bir cilde sahipseniz, kış bakımı için ürün seçiminde zorlanabilirsiniz. Bizim tavsiyemiz: Cildinin yağlı bölgelerine kil maskesi uygularken, neme ihtiyaç duyan kuru bölgeler için hafif yapılı nemlendirici maskeler kullanabilirsiniz. Temizleyici ve tonik seçerken de dengeleyici ve yatıştırıcı ürünler seçebilirsiniz.. Nemlendirici seçimini de cilt tipinize uygun seçmelisiniz.

Kuru Ciltler İçin Kışın Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?

Cilt tipine uygun ürünleri seçmek çok önemli: temizleyici, tonik ve nemlendiriciyi kuru ciltler için uygun olanlardan seçmelisiniz. Gün içinde cildini sürekli nemli tutmak için nemlendirici kremi yanınızda taşımak ve ara sıra kullanmak tavsiye edilir. Güne başlarken nemlendiriciden önce gündüz bakım yağı kullanmak kışın cilt bakımı için daha yararlı olacaktır. Yatmadan önce  nemlendirici maske kullanmak da cildin nem dengesini korumak için yararlı olacaktır.

Yorum yapmak ister misiniz?