Maymun Çiçeği nedir? Maymun Çiçeği hastalığı nedir? Son günlerde dünyaya yayılan yeni bir gizemli virüs daha ortaya çıktı. Peki Maymun Çiçeği Virüsü nasıl bulaşır? Maymun Çiçeği belirtileri nelerdir? Acaba Maymun Çiçeği Virüsü öldürür mü? Maymun Çiçeği Virüsü salgın bir hastalık mı? Son günlerin korkulu rüyası Maymun Çiçeği Virüsü nasıl yayılıyor? Maymun Çiçeği hangi ülkelerde görüldü? Koronavirüsten sonra yeni bir virüs daha mı yayılıyor? İşte Maymun Çiçeği Virüsü hakkında bilmeniz gerekenler:
Maymun Çiçeği nedir? Maymun Çiçeği hastalığı
Özellikle Maymun çiçeği nedir konusu son günlerin en çok merak edilen sağlık haberlerinin başında geliyor. Koronavirüs salgını etkisini yeni yeni yitirmeye başlamışken yeri bir salgın haberi daha kanallara düştü. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Maymun Çiçeği hastalığı için acil toplantı kararı aldı. Avrupa’da 100’den fazla maymun çiçeği virüsü vakasının doğrulanması, Dünya Sağlık Örgütü’nü acil olarak harekete geçirdi. Buna ek olarak Almanya, maymun çiçeği virüsünü Avrupa’da şimdiye kadar görülen en büyük salgın olarak göstermeye başladı.
Maymun Çiçeği aslında adından da anlaşılacağı gibi maymunlarda görülen bir virüs türü. Virüs maymunlarda 1958 yılında keşfedildi.
İnsanlarda ilk maymun çiçeği virüsü vakasına 1970 yılında Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde rastlandı. 11 Afrika ülkesinde görülen virüs, Afrika dışında 2003 yılında Amerika’da görüldü. 2018’te İngiltere ve İsrail’de Maymun Çiçeği hastalığı vakalarına rastlandı. En son 2019’da Singapur ve 2021 yılında ise ABD’de Maymun Çiçeği hastalığı görülmüştü.
Maymun Çiçeği Virüsü 2022
Bu yıl 7 Mayıs’ta İngiltere’de, Nijerya’dan gelmiş bir yolcuda Maymun Çiçeği vakasına rastlandı. 18 Mayıs’ta ise toplam vaka sayısı 9’a ulaştı. Portekiz’de ise 17 Mayıs’ta 5 kişide Maymun Çiçeği Virüsü rapor edildi.
Maymun Çiçeği virüsü hangi ülkelerde görüldü?
Dünya üzerinde şimdiye kadar İngiltere, İspanya, Portekiz, Almanya, İtalya, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Belçika, İsrail ve Avustralya’da Maymun Çiçeği Virüsü vakalarına rastlandı.
Maymun Çiçeği belirtileri nelerdir?
Genelde vücutta yüksek ateş ve kaşıntılı kabarcıklar şeklinde karşımıza çıkıyor. Maymun çiçeği belirtileri en yaygın olarak şöyle: Ateş, döküntü, şiddetli baş ağrısı, sırt ağrısı, kas ağrıları, enerji eksikliği ve şişmiş lenf düğümleri…
Dünya Sağlık Örgütü, ateşin başlamasından 1-3 gün sonra deri döküntüleri görüldüğünü bildiriyor. En çok döküntü ise yüz bölgesinde görülüyor. Maymun Çiçeği kuluçka süresi 5-21 gün arasında değişiyor.
Maymun Çiçeği Virüsü öldürür mü?
Şimdiye kadar en büyük salgın Nijerya’da 2017 yılında yaşanmıştı. 200 kişinin yakalandığı virüsün ölüm oranı yüzde 3 olarak açıklanmıştı. Maymun çiçeği virüsünün iki farklı türü biliniyor. Kongo türü Maymun Çiçeği hastalığı yüzde 10’a kadar ölüm riski taşıyor. Batı Afrika türü Maymun Çiçeği hastalığı ise yüzde 0,5 ölüm oranına sahip.
Çiçek hastalığı için kullanılan aşıların Maymun Çiçeği Virüsü için %85 oranında koruyucu olduğu söyleniyor.
Maymun Çiçeği Virüsü nasıl bulaşır?
Peki Maymun Çiçeği Virüsü nasıl bulaşır? DSÖ, bulaşmanın, enfekte hayvanların kan, vücut sıvıları veya deri veya mukoza lezyonları ile doğrudan temas yoluyla gerçekleşebileceği şeklinde görüş bildiriyor.
Maymun çiçeği virüsünü taşıyan hayvanlar arasında ip sincapları, ağaç sincapları ve primatlar en çok bilinenler. Ayrıca Maymun Çiçeği virüsü yakın temas yoluyla yayıldığı için hasta insanlardan uzak durmak gerekiyor.
Maymun çiçeği yakın temas yoluyla yayıldığı için DSÖ virüsten etkilenen insanlara ve onların yakın temaslarına odaklanmak gerektiğini söylüyor. Bulaşıcı biriyle yakın etkileşime giren kişiler enfeksiyon açısından daha büyük risk altındadır: buna sağlık çalışanları ve hane halkı üyeleri dahildir.
Maymun Çiçeği Virüsü nasıl yayılıyor?
Korona virüs gibi yayılmasından endişe ettiğimiz Maymun Çiçeği Virüsü aslında grip gibi yayılabilecek bir hastalık değil. Birleşik Krallık Sağlık Güvenliği Ajansı (UKHSA) Maymun Çiçeğinin insanlar arasında kolayca yayılmayan nadir bir viral enfeksiyon olduğunu belirtiyor.
Genelde hayvandan insana geçen hastalığın sebebinin hayvanlarla yakınlık veya az pişmiş hayvan etleri olabileceği düşünülüyor. Yakın temas yoluyla yayıldığı için koronavirüs gibi havayla bulaşmıyor.
Amerika’da 2003 yılında yaşanan salgında tam 47 kişi hayatını kaybetmişti. Araştırmalara göre o yılda gerçekleşen salgının sebebi, enfekte memeli bir hayvanın ithalatı olarak ortaya çıktı.